GOSPODARSKO VIJEĆE ŽK ČAKOVEC

O KRETANJIMA NA TRŽIŠTU RADA Spas iz Nepala!

Potrebe naših poslodavaca više ne mogu zadovoljiti ni susjedne zemlje. Situaciju spašavaju Nepalci...

Članovi Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec na nedavnoj su sjednici raspravljali i o aktualnostima na tržištu rada u našem kraju.

Prema riječima pročelnika čakovečkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikole Hrena, nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih osoba pa je u prvom ovogodišnjem kvartalu za 20 posto manji u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

– Trenutno je pri Zavodu prijavljeno 1.890 nezaposlenih osoba, što je oko 300 manje nego prošle godine. U evidenciji ostaju teško zapošljive osobe. Uglavnom je riječ o starijim ili ljudima narušenog zdravlja, dok 30 posto skupine teško zapošljivih čine i pripadnici romske manjine čija je obrazovna struktura prilično loša. Najtraženiji su radnici u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini. Kako više ne možemo zadovoljiti potrebe poslodavaca za radnicima, osobito kvalificiranom radnom snagom, oni su prisiljeni okrenuti se uvozu radne snage. Trenutno u Međimurju radi oko 2.000 stranaca, a najviše je Nepalaca, ističe Hren.

UKRAJINCI

Kad je riječ o osobama izbjeglima iz Ukrajine, u evidenciji Zavoda trenutno ih je 20, dok je želju da ih zaposli iskazalo desetak poslodavaca. U postupku zapošljavanja trenutno je sedam raseljenih osoba, a većina ih se zapošljava uz potporu Zavoda. Nakon što u policijskoj upravi dobiju osobni identifikacijski broj i zeleni karton, oni mogu ostvariti jednaka pravo kao i hrvatski državljani.

Većina Ukrajinaca inače je visoke stručne spreme, no problem se javlja kod nostrifikacije u resornom Ministarstvu ako sa sobom nemaju diplomu ili drugi dokument kojim bi dokazali razinu obrazovanja. Drugi čest problem je jezična barijera, no angažirali smo i prevoditelje, napominje pročelnik.

Dodaje i da je na tržištu radne snage prisutna povećana fluktuacija, osobito u sektoru trgovine. Radnici u toj branši često su nezadovoljni visinom primanja, dok su istovremeno svjesni da će posao bez problema pronaći na drugome radnom mjestu.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.496

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije