Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
ŠTO NAS ČEKA? Idu nova poskupljenja struje i plina...
Ilustracija/ivica Galovic/Pixsell

novi val poskupljenja

ŠTO NAS ČEKA? Idu nova poskupljenja struje i plina...

Europske cijene plina već su se utrostručile i prije zime, a u godini dana porasle su za 300 posto, upozoravaju stručnjaci. Sve ukazuje da slijedi val poskupljenja

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nedavno je potvrdio da će poskupjeti plin i struja, a da će Vlada učiniti sve da skok cijena bude što manji.

Iz HEP-a za sad smiruju da poskupljenja neće biti neko vrijeme, donosi Index.

"Cijene električne energije za kućanstva, kupce HEP grupe, sigurno se u sljedećih nekoliko mjeseci neće mijenjati", rekli su iz HEP-a.

"Što se tiče opskrbe električnom energijom poslovnih kupaca (kategorije poduzetništvo), cijene su podložnije promjeni tržišnih uvjeta. Stoga je HEP Opskrba, razumijevajući osjetljivost brojnih tvrtki na promjenjivost cijene, u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima, te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca", kazali su iz HEP-a.

Energetičar i energetski ekonomist Igor Grozdanić potvrdio je da cijene energenata u svijetu rastu: "Nafta jena 80 dolara po barelu, a mogla bi skočiti na 100 dolara i kretati se prema 120 dolara, dok neke tehničke i burzovne analize predviđaju dosezanje magične brojke za naftnu industriju od 125 dolara. To su zaista visoke cijene koje multipliciraju probleme u gospodarstvu jer naftni derivati su i važno ulazno gorivo za industriju i gospodarstvo". 

Nastavio je da bi realna cijena barela bila između 50 i 70 dolara, no porast potrošnje nafte dovest će do inflacije, posebno u krhkim i zatvorenim gospodarstvima.

"Hrvatska više nema toliku moć proizvodnje vlastite nafte, a naftne derivate i uvozimo. Ina je trebala postati globalan igrač, a sad je pretvorena u trgovca naftnih derivata uglavnom unutar RH. Ina se nije na vrijeme transformirala u modernu energetsku kompaniju", objasnio je energetičar. 

Naveo je kako bi cijene goriva za građane trebala ostati na sadašnjoj razini. "Cijena goriva bi se u sljedećih šest mjeseci trebala kretati između 11 i 11 i pol kuna po litri dizela ili benzina. Ali bi mogle i porasti jer klimatske promjene uzrokuju otežan pristup globalnim naftnim rezervama", kazao je Grozdanić. 

Goran Čogelja, vodeći istraživač Energetskog instituta Hrvoje Požar komentirao je cijene energenata u 2022.

"Gotovo je nemoguće predviđati što će se događati s cijenama električne energije i plina jer to ovisi o većem broju čimbenika. Jedan od njih je stanje u okruženju. S obzirom na to da Hrvatska nije energetski otok, već uvozi oko 60-65 posto plina i oko 30 posto električne energije, razvidno je da smo itekako izloženi kretanjima na međunarodnom tržištu, pa cijene uvelike ovise upravo o vanjskim trendovima", objasnio je Čogelja.

Nastavio je da su se referentne europske cijene plina ove  eć utrostručile, čak i prije početka zimske potražnje. "U manje od godinu dana narasle su više od 300 posto. Cijena tog energenta trenutno je 5-6 puta viša nego prije godinu dana. Kada su se azijska gospodarstva počela oporavljati, povećala se i potražnja za plinom, pa je bilo i za očekivati da će tržišne cijene biti na višim razinama nego što su bile u prošlosti", kazao je Čogelja.

Najnovije

Reci što misliš!