OKRUGLI VRH

KOD OBITELJI KOVAČIĆ ‘Magareća posla’ za magareće mlijeko

Mlijeko je slatkasta okusa, slično kravljem, ali bez masnoća i mirisa. Pije se čisto, a može poslužiti i za spravljanje čokoladnih napitaka

Kraljica Kleopatra njemu je pripisivala svoju ljepotu, Hipokrat je o njemu pisao, a kozmetička i zdravstvena industrija danas otkriva silne blagodati ovog nutritivno bogatog i zdravog proizvoda. Riječ je o magarećem mlijeku, od davnina poznatom eliksiru mladosti i zdravlja. U 19. stoljeću njime su hranjena djeca u londonskim ubožnicama, a i danas ga smatraju jednim od boljih nadomjestaka za majčino mlijeko.

Otkrivaju nam to Saša (34) i Tamara (29) Kovačić, vlasnici farme magaraca u Okruglom Vrhu te jedni od rijetkih proizvođača magarećeg mlijeka u ovom dijelu Hrvatske.

– Mlijeko je slatkasta okusa, slično kravljem, ali bez masnoća i mirisa. Pije se čisto, a može poslužiti i za spravljanje čokoladnih napitaka. Magarice se muzu u kratkom periodu, te daju manje količine mlijeka, pa se mlijeko smrzava da bi ga imali tijekom cijele godine. Preporučena dnevna količina je jedan decilitar, a kada se otvori, mora se potrošiti tijekom naredna dva dana, kaže Saša.

U magarećem mlijeku uživa Tamarin i Sašin sedmomjesečni sin Andreas, koji se raduje i magarcima.

PREGOVARAČI

– Andreas ponekad sjedi u kolicima s jedne strane ograde, magarci dođu s druge strane i gledaju jedni u druge i po dvadesetak minuta. Životinje su izrazito dobroćudne i privržene, pa opasnosti nema, a malenom Andreasu ne dosadi proučavati ih, priča nam Tamara te dodaje da priče o tvrdoglavosti i gluposti magarca ne drže vodu.

– Magarci su inteligentne životinje i dobri pregovarači. Kad im pokažete ljubav, gurat će vas njuškom da im date jabuku i mrkvu, a onda će vas pratiti cijelo podne žicajući za još. Poznati su i po svojoj znatiželji, ali i guranju njuške u sve i svašta, ističe Tamara.

A znatiželjnih magarećih njuški na farmi Kovačićevih ima 16 komada i podijeljene su u dva tabora: istarski i dalmatinski. Istarski magarci su viši rastom i crne dlake, dok su dalmatinski manji i sivi. Kako Saša otkriva, među njima ima i rivalstva, pogotovo tijekom sezone parenja, pa mužjaci krenu u glasnu svađu preko ograde, ali većih problema nema.

– Svake godine imamo pomladak od nekoliko komada koji onda dajemo dalje. Kad dođe pomladak iskoristimo priliku i za mlijeko, no muzemo samo ono što ostane nakon hranjenja mladih. Mnogi ljudi ih danas nabavljaju i za održavanje travnjaka, magarci su dobre kosilice, a ne traže puno, ističe Saša.

PATULJASTI AKROBATI

Osim magaraca, kod Kovačića živi i maleno stado himalajskih patuljastih koza. I one su vrijedne u košnji trave.

– Patuljaste koze isključivo su ljubimci. Poznate su po svojim akrobacijama, osobito među mladunčadi. Vole se zatrčati te okrenuti u zraku, a skaču na sve na što mogu doskočiti. Ukoliko ostavite tačke ili panj u oboru, brzo će se popeti na njega, kao mali akrobati su, kaže Tamara.

Stoga kod Kovačićevih nikada nije dosadno, posla imaju svakog dana, a životinje im trud uložen u njih vraćaju privrženošću… i pokojim decilitrom zdravoga mlijeka.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3474

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije