Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
CENTAR ZA PONOVNU UPORABU Mjesto u Prelogu gdje otpad dobiva novi život
List Međimurje

GKP PRE-KOM

CENTAR ZA PONOVNU UPORABU Mjesto u Prelogu gdje otpad dobiva novi život

U Sloveniji je ovakvih centara desetak, u ostalim državama Europske unije nekoliko tisuća. No, Pre-komov centar za ponovnu uporabu zasad je jedini u Hrvatskoj

Već nekoliko godina u prostoru negdašnjeg plastenika preloškog Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o. u Ulici Hrupine, nema cvijeća. Tvrtka je, kaže njen direktor Siniša Radiković, zbog neisplativosti odlučila obustaviti cvjećarsku proizvodnju, no prostor plastenika iskoristila je itekako korisno. 

Zasad jedini u Hrvatskoj, ističe Radiković, imaju centar za ponovnu uporabu. 

- Djelatnici Pre-koma detaljno i marljivo razvrstavaju prikupljeni glomazni otpad, poput namještaja, posuđa, igračaka, knjiga, odjeće i obuće. Velik dio takve robe je još upotrebljiv, a u centru za ponovnu uporabu obavljaju se popravci i restauracije. Kad se određeno predmetu udahne novi život, ovdje kod nas se tada može i kupiti, pojašnjava direktor Radiković.

Koliko kilogram knjiga?

- Knjige prodajemo na kilograme po cijeni od deset kuna za kilogram. Iznimno su popularne gramofonske ploče, a često kod nas, s nekog kućnog tavana, završe i slike. Evo, baš smo nedavno jednu sliku koja datira iz 1908. godine prodali za tisuću kuna. 

U susjednoj Sloveniji centara poput našeg ima desetak, u ostalim državama Europske unije nekoliko tisuća, a zapošljavaju 50 tisuća ljudi, kaže rukovoditelj Sektora gospodarenja otpadom Pre-koma Kristijan LevačićProstor koji se proteže na oko 200 kvadratnih metara u Pre-komovom kompleksu carstvo je majstora Stjepana Sinkovića, Preložanina, po struci tesara, koji u Pre-komu radi od dana osnivanja tog poduzeća, a može, kažu njegovi kolege, popraviti sve - od igle do lokomotive. U ovom plasteniku bez cvijeća posao uistinu - cvjeta! 

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3470

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!