Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
EUROPSKA KOMISIJA DRŽAVAMA 'Pomozite građanima u plaćanju računa za grijanje i struju!
Kristina Stedul Fabac/Pixsell/Ilustracija

ZAŠTITA SIROMAŠNIH

EUROPSKA KOMISIJA DRŽAVAMA 'Pomozite građanima u plaćanju računa za grijanje i struju!

Uz privremenu odgodu plaćanja računa, Komisija predlaže i da države siromašnim kućanstvima pomognu u plaćanju računa

Hrvatska zasad nema, no zbog velikog rasta cijena energije Europska komisija ima rješenja i uputa. U masterplanu donose smjernice kojima se štite najsiromašniji i gospodarstvo, ali i poziva na udruživanje svih članica u opskrbi plinom, javlja RTL.

Države članice Europske unije trebaju pružiti hitnu pomoć - u obliku vaučera ili djelomičnim plaćanjem računa siromašnima - apelira Komisija.

''Ovo se može činiti kao težak zadatak za države članice koje se još oporavljaju od posljedica pandemije. Međutim, prihodi od sustava za trgovanje emisijama Europske unije rastu i mi pozivamo članice da iskoriste taj dodatni prihod za ublažavanje učinka skoka cijena energije gdje je to potrebno'', rekla je Kadri Simson, povjerenica Europske komisije.

Odgovor je to na veliki rast cijena energenata poput plina i električne energije - koji često najviše osjete kućanstva s manjim prihodima. Prema podacima Komisije, 31 milijun ljudi u 27 država članica - 2019. godine nije mogao dovoljno zagrijati svoje domove.

''Kako bi zaštitile ljude u najtežoj situaciji, države članice mogu poduzeti mjere kojima će osigurati da nikome ne prijeti isključivanje energenata, kao i da se plaćanje računa može privremeno odgoditi'', izjavila je Simson.

Uz privremenu odgodu plaćanja računa, Komisija predlaže i da države siromašnim kućanstvima te malim i srednjim poduzećima pomognu u plaćanju računa ili pak privremeno i ciljano smanje porez i trošarine.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!