Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
MARIĆ O PORASTU CIJENA HRANE 'Pratimo stanje, i ja idem u dućan i vidim cijene'
Robert Anić/PIXSELL

PORAST CIJENA

MARIĆ O PORASTU CIJENA HRANE 'Pratimo stanje, i ja idem u dućan i vidim cijene'

- I mi smo građani, i ja odem u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretovog ulja - komentirao je Marić o porastu cijena hrane

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije nakon sastanka u Banskim dvorima.

Govorio je o robnoj razmjeni između RH i Francuske, navodeći da su oni bliže devetom mjestu. "Prostora za napredak postoji. Znamo koliko su dugo francuski ulagači na području Istre, znamo koliko se puno ulagalo i koliko će ulagati, i do ovih novijih projekata, poput zračne luke", naveo je Marić.

"Istaknuli smo da je od prvog dana mandata ove vlade fokus na gospodarskim pitanjima, sve ono što nas tišti. Bez jakog gospodarstva teško da možemo tražiti adekvatna rješenja na te izazove. Zato smo i krenuli s poreznom reformom", kazao je ministar financija, prenosi N1.

"Velik naglasak je stavljen na ulazak u Schengen, uz NPOO", dodao je.

"Teško je kvantificirati koliki su to interesi francuskih ulagača, ali mislim da i ovaj posjet pokazuje da je Hrvatska prepoznata na pravi način", rekao je.

Ministar je rekao da je i kupnja Rafala vjerojatno dodatno pojačala interes Francuske za Hrvatsku.

"Prezentirao sam sve što smo učinili na poreznom planu, da smo dva doprinosa ukinuli u potpunosti. Kamo sreće da možemo još nešto učiniti s tim doprinosima, ali znamo kakvo nam je stanje", rekao je Marić i dodao da su sve to stvari koje ulagačima dobro zvuče.

"Cijene dizela i benzina su među najvišima u zadnjih nekoliko godina"

Komentirao je porast cijena energenata i goriva.

"To spada u djelokrug brige države o građanima. Porezna politika je tu da da svoj doprinos, ali kamo sreće da se sve isključivo može riješiti poreznom politikom. Na puno primjera možemo ustvrditi da je odgovor niječan", kazao je Marić.

Istaknuo je da se kroz neizravno oporezivanje želi doprinijeti smanjenju cijena da bi građani s najnižim primanjima to mogli osjetiti.

"U segmentu hrane, onog očekivanog ili ekonomski opravdanog snižavanja cijena ni u tim trenutcima nije došlo. Možda je najvećim dijelom to bilo vidljivo kod električne energije. Onaj trošarinski sustav, što se tiče isporuke pogonskih goriva, benzina i dizela, ta formula je ista godinama. Pratimo i uspoređujemo, današnje cijene nafte su oko 80 dolara po barelu. Cijena dizela odnosno benzina je među najvišima u zadnjih nekoliko godina. To su sve stvari koje trebamo uzimati u obzir", kazao je ministar i dodao da se i druge države u EU suočavaju s istim problemima.

"Hrvatska ni po čemu ne odstupa od prosjeka EU", rekao je govoreći o stopi inflacije u EU. "Za sada je inflacija na makrorazini, to je dobro, na strani je ponude."

Jesu li cijene trošarina nedodirljive? "Ništa nije nedodirljivo, sve je predmet rasprava. Ako smatramo da ćemo tako polučiti neke efekte, na to smo spremni", kazao je Marić.

Dodao je da se prati ono što se događa na individualnim razinama.

"I mi smo građani, i ja odem u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretovog ulja ili artikla druge vrste.", piše N1.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!