sVE JE U KOŠTICI

OPG MESARIĆ IZ BELICE Nije bučino, nego koščično ulje!

- Nijedno ovo ulje ne valja. Gdje ste vidjeli da se ulje radi od bundeve, pa radi se od koštica, bila je rečenica koja se Božici Mesarić urezala u sjećanje, a koju je čula na jednoj izložbi ulja u Čakovcu još 2017. godine. Izgovorio ju je novinar Lista Međimurje Marijan Belčić i potaknuo je da svoje ulje nazove Međimursko koščično ulje

Božica je jedna od rijetkih koja ima koščično, dok svi ostali proizvođači svoja ulja zovu bučinim. Tada se proizvodnjom crnog ulja bavila tek dvije godine jer je kao i većini beličkih obitelji primarna kultura ipak bio krumpir. Toj su proizvodnji 2015. godine na njenu inicijativu dodali i tikve.

– Iz čiste znatiželje išli smo probati kako bude to išlo. Pokazalo se da pšenica i kukuruz nisu baš bili dohodovni i odluka je pala na tikve. Prve godine smo imali svašta, od butternata, hokaida, kabocha tikvi. Najviše smo ipak posijali uljnih tikvi, na nekih 5 hektara. Sve se dobro prodavalo te godine, prisjeća se Božica. 

Odvažila se potom i na proizvodnju ulja, za što je iskoristila polovicu uroda koštica uljnih tikvi. Iz uljare je izašlo prvo, tada još uvijek bučino ulje 70% čistoće, takozvano salatno ulje. 

– Nisam znala kako bude išlo ali uspjeli smo sve prodati. Odlazila sam na sajmove i izložbe na kojima su se ulja ocjenjivala. No, da bi uopće ušlo u konkurenciju, ulje je moralo biti 100% čisto, govori Božica koja se tome i prilagodila.

– Ljudima je tada to bilo novo, nisu bili naučeni a i bilo im je skupo čisto ulje kaže, no nastavila je u tom smjeru koji se očito pokazao dobrim. 

Prvo je priznanje za kvalitetu došlo već 2018. godine na izložbi u Varaždinu na kojoj je njeno toplo prešano ulje dobilo brončanu medalju.

– Sve je u koštici, a kvaliteta koštica se određuje već na polju i to odabirom sjemenja. Važna je i berba, kada će se tikve zgrtati, odvojiti tikva od peteljke, a da bi koštice dozrele. Onda se u roku od 24 sata od berbe trebaju oprati i osušiti, objašnjava postupak. 

Sada je već prava stručnjakinja za uzgoj tikve i proizvodnju ulja.

– Nisam mislila da ću se time baviti, no znatiželjna sam i volim probati nešto novo, otkriva Božica koja ima želju povećati nasad tikvi i proizvodnje ulja. 

I osvojiti zlato za kvalitetu. Osim srebra, koje je zaslužila i 2021. godine za hladno i za toplo prešano ulje, njena su koščična ulja dobila i oznaku kvalitete Grada Zagreba ‘Plavi ceker’.

– Nije presudno to zlato ali nadam mu se. Nastojat ću da se to i ostvari. Održavat ćemo kvalitetu našeg ulja i pokušati doći do toga, optimistična je i zadovoljna postignutim rezultatima u tako kratko vrijeme. 

Nemalo je to izazova pred Božicom, ali je, kaže, na njih spremna. U poljoprivredi je od malih nogu. Iz poznate je beličke obitelji Dodlek i dobro zna sve tajne svog zanata.

– Od osmog razreda osnovne škole sam uključena u poljoprivredu, a vozački ispit za traktor sam položila sa 16 godina. Takva su vremena bila, moram reći opuštenija. Nije bilo toliko stresa i tempo je bio laganiji nego što je danas. Prije se s manje zemlje moglo živjeti, a danas treba obrađivati puno veće površine zaključuje 52-godišnja Božica, uvijek puna novih ideja za koje priznaje da su neke manje, a neke više uspješne. 

Koščično ulje očito je bilo pun pogodak. 

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3463 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije