Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
JESTE LI PRIMJETILI? Jestivo ulje poskupjelo čak 50 posto, za sve je kriva Kina
Slavko Midzor/PIXSELL

Cijene hrane su skočile

JESTE LI PRIMJETILI? Jestivo ulje poskupjelo čak 50 posto, za sve je kriva Kina

Cijene hrane su skočile, posebno jedne namirnice koju svakodnevno koristimo. Razlog? Problem na drugom kraju svijeta

Bez hrane se ne može, pa čak i kada je svakim danom sve skuplja i skuplja. "To ti je sve kuna, dvije, dvije i pol, pedeset lipa i onda se to nakupi", govori Karmen, piše Dnevnik.hr.

Da pomalo izlazi iz novčanika primijeti i Željka. "Primijetim na kasi, ne pratim pojedinačno, nešto uočim, na primjer ulje ili nešto ovako, začudim se - ali nemaš druge", kaže.

Najveći rast vidljiv je upravo na cijeni ulja. Litru koju smo donedavno plaćali 9-10 kuna danas smo platili 15 kuna. No razlog nije u inflaciji nego na drugom kraju planeta - u Kini.

"Kina je imala dosta veliki problem s afričkom svinjskom kugom i oni su morali smanjiti svoju proizvodnju. Sada je situacija izgleda pod kontrolom i oni naglo obnavljaju svoj stočni fond pa im je potrebna velika količina stočne hrane", objašnjava Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambeno-poljoprivrednu industriju.

Nagla potražnja, a ponuda na globalnom tržištu loša zbog katastrofa u poljoprivredi, rezultirali su vrtoglavim rastom cijena.

Na domaćim poljima ova je godina za suncokret bila obećavajuća. A onda je iščekivana kiša donijela štetu, piše Dnevnik.hr.

"Došle su velike oborine, jaki vjetar što je prouzročilo ovo polijeganje suncokreta. Bit će dosta veliki gubici, smanjen prinos, ali nešto će se isto i navršiti", kaže poljoprivrednik Ivan Rumbočić.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!