Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
JAVNI DOGAĐAJ U MEĐIMURJU Inicijativa 'Sjeme je naše ljudsko pravo' nastavlja borbu, pokrenuta je javna kampanja
Ilustracija/Unsplash

POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA

JAVNI DOGAĐAJ U MEĐIMURJU Inicijativa 'Sjeme je naše ljudsko pravo' nastavlja borbu, pokrenuta je javna kampanja

Javni događaj - predavanje i razmjena sjemena u Međimurju će se održati 27. ožujka u Novom selu Rok od 10 do 13 sati

Inicijativa „Sjeme je naše ljudsko pravo“, kao predstavnica preko 32.000 poljoprivrednika, građana, udruga i predstavnika akademske zajednice, 24.03.2021. u sklopu projekta "Sjeme je naše ljudsko pravo!" pokreće javnu kampanju "Mjesec dana za pravo na sjeme" tijekom koje će organizirati podjelu sjemena građanima u većim hrvatskim gradovima, predavanja, razmjene sjemenja, okrugli stol i niz drugih događanja s ciljem podizanja svijesti o važnosti sjemena.

Istovremeno će i prikupljati sjeme za Banovinu koje će po završetku akcije podijeliti stanovnicima stradalima u potresu. Inicijativa još od prve objave Prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja upozorava da bi predloženi nacrt, uvodeći restrikcije u korištenju sjemena koje poljoprivrednici koriste za vlastite potrebe, imao dugoročne negativne posljedice za hrvatsku poljoprivredu.
Nakon prvotnog ignoriranja Inicijative od strane Ministarstva poljoprivrede, započeli su pregovore, te sudjelovali i na sjednici Saborskog odbora za poljoprivredu vezanu uz ovaj zakon. Na toj sjednici je Ministrica poljoprivrede obećala izmjene spornih dijelova prijedloga Zakona za drugo čitanje (VIŠE).

Sjeme nije samo sjeme. Sjeme je geopolitičko pitanje. Sjeme je pitanje života u ruralnom prostoru, a ne interesa uske skupine koja predstavlja četrdesetak dorađivača (sjemenarskih kuća), nasuprot najmanje 100.000 poljoprivrednika.

- Kako se radi o izuzetno osjetljivom Zakonu, smatramo da javnost i građani moraju biti objektivno informirani o svim aspektima i posljedicama Zakona, kao i o samom tijeku donošenja i njegovim ključnim sudionicima. Stoga, u čekanju izmjena spornih dijelova prijedloga Zakona o sjemenu, nastavljamo s aktivnostima u zagovaranju svojih zahtjeva i podizanju svijesti o važnosti sjemena u ostvarivanju prehrambene suverenosti i zaštite nacionalnih interesa.

Pozivamo sve građane, udruge, vrtlare, OPG-ove, institucije, škole i sve ostale zainteresirane da s nama dignete glas i jasno poručite donositeljima zakona da želimo da se osigura naše pravo na sjeme koje je osigurano i međunarodnim normama. Možete organizirati razmjenu sjemenja i biljaka, predavanja, sijanje presadnica u školama, na javnom prostoru ili nešto drugo, što smatrate prikladnim - poručuju inicijatori kampanje.

Glavni cilj svih akcija je širenje svijesti kako je sjeme osnova našeg opstanka na planetu. Bez sjemenja nema hrane – a jesti trebamo svaki dan. Stoga su nedopustiva bilo kakva ograničenja poljoprivrednicima u čuvanju i izboru sjemenja koje će koristiti na svojim gospodarstvima.

- Trebamo Zakon koji će poticati domaću poljoprivrednu proizvodnju i napraviti ju konkurentnom, koji će štititi prava i dostojanstvo poljoprivrednika i koji će štititi osnovno ljudsko pravo - pravo na sjeme. Važno je također da novi zakon prepozna vrijednost neformalnog sustava proizvodnje sjemena na gospodarstvima, razmjena sjemena i narodnih banaka biljnih gena u osiguravanju zaštite, održivogkorištenja i dinamike upravljanja bioraznolikošću, ali i otpornosti prehrambenog sustava u kriznim situacijama - dodaju. 

Isto tako potrebno je osigurati sudjelovanje, suradnju i prisutnost raznolikih proizvođača, oplemenjivača, potrošača i drugih sudionika prehrambenog i sjemenarskog sustava uvažavajući njihove specifične potrebe.

- Svoje događaje prijavite nam putem online obrasca OVDJE, a mi ćemo vas dodati u popis svih nacionalnih događaja te prezentirati i vašu akciju na FB stranici inicijative.DOGAĐAJI U OŽUJKU
26.03.2021. - online predavanje “Sjeme je naše ljudsko pravo” - knjižnica Labin
27.03.2021. - predavanje i razmjena sjemenja u Novom Selu Rok kraj Čakovca
27.03.2021. - podjela sjemenja na tržnici na Dolcu u Zagrebu
Sve detalje o događajima pogledajte OVDJE.

 DOGAĐAJI U TRAVNJU
10.04.2021. - predavanje i razmjena sjemenja u Varaždinu
24.04.2021. - predavanje i razmjena sjemenja u Zagreb
24.04.2021. - predavanje i razmjena sjemenja u Karlovcu

Na svim ovim javnim događajima koji se neće održavati online sudionici će dobiti na poklon sjeme iz udruge Biovrt koje su spakirali volonteri Inicijative. Za više detalja o navedenim događajima pogledajte OVDJE te pratite fb stranicu Inicijative.

- Dignimo svi zajedno svoj glas za dobar Zakon o sjemenu. #nedamosjeme - poručuju.
 
Za inicijativu “Sjeme je naše ljudsko pravo”:
Silvija Kolar Fodor, predsjednica udruge Biovrt - u skladu s prirodom
e-mail: biovrt@biovrt.com
Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača
e-mail: hsep.info@gmail.com
Robert Hadžić, član izvršnog odbora i stručnog vijeća Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život"; član HPK Odbora za zakonodavstvo i Odbora za voćarstvo e-mail: rhadzic2@gmail.com

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!