OMOGUĆAVAJU MIROVINSKI FONDOVI

Evo za koju štednju od države dobivate do čak 750 kuna godišnje, a plaćate kad i koliko možete

Ako uplatite 75.600 kuna tijekom 15 godina, s prosječnim prinosom od 3% na računu bi mogli imati 108.729 kuna!

Štedjeti se može početi u bilo kojoj dobi, ali kako se motivirati na štednju? Posljednje istraživanje financijske pismenosti u Hrvatskoj, koje je proveo OECD u 2019., pokazalo je da će čak 46% ispitanika radije danas potrošiti novac nego dugoročno štedjeti. Najteže je započeti štedjeti ako znamo da ćemo pogodnosti osjetiti tek u dalekoj budućnosti, kao što je mirovina, ali itekako se isplati. Evo kako…

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE

Svi, bez obzira na to koliko imaju godina, školuju li se, rade ili su već u mirovini, mogu štedjeti u dobrovoljnom mirovinskom fondu. Uplate su potpuno fleksibilne. U svakom trenutku plaćate koliko možete i ništa se neće dogoditi ako prekinete s uplatama. Uz to, na ukupnu dobrovoljnu mirovinsku štednju koju uplatite tijekom kalendarske godine, od države kao poticaj dobivate još 15% tog iznosa. Maksimalan iznos državnih poticaja koji je moguće dobiti u godinu dana je čak do 750 kuna, i to na ukupnu godišnju uplatu od 5000 kuna. Kako bi vama odgovaralo uplaćivati? Sve odgovore na pitanja o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji možete dobiti u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova.

 (Izračuni su informativnog karaktera i nisu jamstvo prinosa niti kapitaliziranog iznosa u budućnosti.)

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, objašnjava da je kod štednje za mirovinu, zbog dugog razdoblja štednje koja može trajati i nekoliko desetljeća, važno da pokušamo zamisliti kako ćemo izgledati i živjeti u budućnosti. 

Kod dobrovoljne mirovinske štednje odričemo se novca (i svega onoga što nam omogućuje) u sadašnjosti, kako bi naše buduće ‘JA’ imalo siguran i kvalitetan život. Upravo zbog ovog velikog vremenskog raskoraka i naše sklonosti uživanju ovdje i sada, važno nam je slikovito predočiti kako ćemo izgledati i što ćemo raditi u toj dalekoj budućnosti. Hoćemo li biti sijedi ili ćemo bojati kosu, kakve hobije ćemo imati, kako ćemo uživati s unučićima i obitelji… Savršen trenutak za zamišljanje budućeg ‘JA’ je onaj kad se prvi put zaposlimo i počnemo s ulaganjem u obveznu mirovinsku štednju. Uplate u 2. mirovinski stup su obvezne, ali to ne znači da naša briga o štednji tu prestaje. Kako bi buduće ‘JA’ bilo još sretnije, u bilo kojem trenutku možemo dodatno štedjeti, i to na načine koji nam najbolje odgovaraju. Možemo uplaćivati mjesečno, svakih nekoliko mjeseci ili jednom godišnje. I zato – kada odlučite dodatno štedjeti, sjetite se da imate potpunu fleksibilnost i mogućnost prilagodbe načina i iznosa vlastitim potrebama’, ističe Andrijana Mušura Gabor.

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE


Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal ‘Think Fin: Financije za svakoga’. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako odmah štedjeti za bolje umirovljeničke dane!

Kako je štednjom od 5040 kuna godišnje u dobrovoljnom mirovinskom fondu u 15 godina moguće na računu imati 108.729* kuna te zaraditi čak 33.129 kuna te o čemu sve sve ovise prinosi, doznajte odmah u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr.sc. Andrijanom Mušurom Gabor. ‘Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati!’, ističe Andrijana Mušura Gabor.

‘Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su ‘cloud’ i ‘mobile computing’, ‘big data analytics’ i  ‘machine learning’ otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu’, poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Dobro je znati!

Korisnici mirovina iz trećeg mirovinskog stupa mogu, u trenutku kada napune 55 godina i ostvare pravo na isplatu, izabrati između isplate preko mirovinskog fonda u kojem su do tada štedjeli, mogu zatražiti prebacivanje ušteđenih sredstva u mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD), koje će im onda isplaćivati mirovinu ostvarenu temeljem dobrovoljne mirovinske štednje, ili da im dobrovoljnu mirovinu isplaćuje društvo za životno osiguranje koje ima dozvolu ili odobrenje Agencije. Također, moguće je izabrati i kombiniranu isplatu, dio preko mirovinskog fonda, a dio preko MOD-a, a članu se jednokratno može odjednom isplatiti do 30 posto ušteđenih sredstava. Hanfa

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Najnovije