LAG MEĐIMURSKI DOLI I BREGI PODUPIRE POLJOPRIVREDNIKE

OPG Albine Kovačić iz Železne Gore bespovratna sredstva uložio u novi nasad borovnica

Nedjeljom donosimo uspješne priče o radu OPG-ova kojima je LAG 'Međimurski doli i bregi' na prvom i drugom natječaju "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" dodijelio sveukupno 3.480.432,00 kuna. Do sada je na natječaju potporu dobilo ukupno 31 OPG, svaki u visini od 15.000 eura, a upravo je raspisan i novi LAG natječaj za rad OPG-ova

– Natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi bio je naša zadnja šansa. Da nismo dobili ta bespovratna sredstva ne bismo mogli uložiti u širenje naših nasada borovnica, jer je to vrlo skupa investicija – istaknula je Albina Kovačić, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Železne Gore, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio više od 111 tisuća kuna.

Na 4 hektara poljoprivrednih površina obitelj Kovačić uzgaja kukuruz i tikve uljarice, obrađuju vinograd i hrane tri krave i kokoši, a prije tri godine zasadili su i aroniju, a potom su započeli i uzgoj borovnica.

-Mi smo mali vinogradari, imamo tek 1250 trsova i teško smo se mogli nositi s velikim vinogradarima. Vinograd zahtijeva slugu a suprug i ja smo zbog bolesti sve teže mogli raditi u vinogradu. Zato smo prije tri godine zasadili stotinjak sadnica aronije a godinu dana kasnije i prvih 150 sadnica borovnica. To je za naše malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bila velika investicija, jer smo morali kupiti sadnice, humus, gnojivo, a sve je to prilično skupo. Pokazalo se da smo s borovnicama pogodili, za razliku od aronije, čiji je uzgoj postao teško isplativ zbog nekontrolirane sadnje zbog koje je danas ponuda bitno veća od potražnje. Cijena soka od aronije je jako pala posljednjih godina, a i prodaja ide slabo. S borovnicama je situacija ipak bolja. Godišnji urod od 200 kilograma borovnica izvrsne kvalitete prodamo na kućnom pragu.

Zato smo već prije par godina odlučili proširiti nasad borovnice, no nismo prošli na dva natječaja na nacionalnoj razini. Natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi bio je naša zadnja šansa – rekla je Albina Kovačić, koja je bespovratna sredstva LAG-a uložila novi nasad borovnica te kupnju poljoprivredne mehanizacije.
Sustav za navodnjavanje i protugradna mreža

Novcem koji su dobili na natječaju za Tip operacije 1.1.3. Kovačići su kupili novu kosilicu, trimer i prskalicu te novih 150 sadnica borovnica.

– Zbog klimatskih promjena uzgoj bez navodnjavanja više nije moguć. Ranije smo vodu vozili cisternama i cijeli nasad zalijevali svaki drugi dan, što je bio veliki gubitak vremena. Zato smo odlučili ta bespovratna sredstva uložiti u sustav za navodnjavanje, a kako bi nasad zaštitili od tuče, planiramo postaviti i protugradnu mrežu i ograditi cijeli nasad kako bismo ga zaštitili od divljači. Posadili smo i 150 novih sadnica borovnica, kupili smo humus i gnojivo. Zbog epidemije koronavirusa još nismo uspjeli postaviti sustav za navodnjavanje i zaštitnu mrežu, no planiramo sve završiti do kraja srpnja – istaknula je Albina Kovačić, koja je posebno naglasila i izvrsnu suradnju s LAG-om Međimurski doli i bregi. Nositeljica ovoga OPG-a rekla je kako su od LAG-a redovno imali pravodobnu stručnu pomoć tijekom provedbe natječaja za Tip operacije 1.1.3.
LAG nam je bio stalno na usluzi

-Jako smo zadovoljni s LAG-om Međimurski doli i bregi. U svim fazama natječaja redovno su nas obavještavali, organizirali su radionice o tome kako ispravno pripremiti dokumentaciju, zapravo su nam uvijek bili na usluzi. Zato se nadam da će LAG u skoro vrijeme raspisati i nove natječaje, jer bez tih sredstava ne bismo uspjeli razvijati naše gospodarstvo. Prihod koji ostvarujemo na našem OPG nije dostatan za ulaganje u unapređenje proizvodnje, a dobro bi nam došao i novi traktor, malčer i još
neki poljoprivredni strojevi, čime bismo smanjili troškove proizvodnje, jer su na primjer, usluge obrade oranica i sjetve, koje sada moramo plaćati, vrlo skupe – upozorila je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Iako je rad na zemlji težak i slabo isplativ Albina Kovačić ne misli odustati od poljoprivredne proizvodnje na svom gospodarstvu, jer su joj kaže, upravo borovnice dale elana i vjeru da se njihov trud i muka ipak isplate.

Najnovije