LAG MEĐIMURSKI DOLI I BREGI PODUPIRE POLJOPRIVREDNIKE

OPG VARGA Bespovratnim sredstvima LAG-a obnovili poljoprivrednu mehanizaciju i unaprijedili proizvodnju

Donosimo uspješne priče o radu brojnih OPG-ova kojima je LAG 'Međimurski doli i bregi' na prvom i drugom natječaju "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" dodijelio sveukupno 3.480.432,00 kuna. Do sada je na natječaju potporu dobilo ukupno 31 OPG, svaki u visini od 15.000 eura, a upravo je raspisan i novi LAG natječaj za rad OPG-ova

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Miroslava Varge u Sivici bespovratna sredstva Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, koja su ovom OPG-u dodijeljena na natječaju LAG-a za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uložilo je u kupnju poljoprivredne mehanizacije.

– Za nas, male poljoprivredne proizvođače taj je natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi bio spas. Već smo razmišljali i o napuštanju poljoprivredne proizvodnje, jer nismo imali s čime raditi. Traktori s kojima smo obrađivali naših 5,2 hektara bili su stari i u lošem stanju, a toliko vlastitih sredstava za ulaganje u novu poljoprivrednu mehanizaciju nismo imali. Ulaganja i troškovi su veliki, pa je od poljoprivrede teško ostvariti prihod. Tako da su nam sredstva koja smo dobili na natječaju bila poticaj da se nastavimo baviti poljoprivredom. Sada je to sasvim druga priča – istaknuo je Miroslav Varga, nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Velika pomoć i podrška

Miroslav Varga sa suprugom Tatjanom i svojom obitelji uzgaja kukuruz i tikve uljarice, a zahvaljujući novim poljoprivrednim strojevima rad na njihovim poljima sada je bitno lakši i učinkovitiji.

– Bespovratnim sredstvima LAG-a kupili smo rabljeni traktor i novu prskalicu, te plug vogel not prekretač, dok smo novi spremač i sijačicu kupili vlastitim novcem. To nam je bila velika pomoć i podrška, zato mi je jako drago da sam se prijavio na taj natječaj LAG-a. To mi je bila prva prijava na neki takav natječaj i na svu sreću, uspjeli smo od prve. No, traktor kakav sam trebao nije bilo baš lako pronaći zbog velike potražnje. Nisam želio kupiti bilo što, tako da sam traktor tražio i u Sloveniji.

Uspio sam ipak kupiti odličan traktor s kojim sam jako zadovoljan. Zemlje s njim bolje obrađujem, pa zbog kvalitetnije obrade računam i na veće prinose. Cijeloga života sam se mučio s malim traktorima, trpjela mi je kičma, bila je to robija, a sada posao obavim za par sati. Preporodio sam se. Iako cijela procedura ipak traje predugo, kada stigneš do kraja, sve se zaboravi. Bez tih novaca ne bismo mogli, jer bi nam to bila prevelika investicija za naš OPG, a sada smo uspjeli riješiti puno problema – rekao je Miroslav Varga, čiji je OPG, zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi, obnovio poljoprivrednu mehanizaciju i unaprijedio proizvodnju na svom gospodarstvu.

Planiraju i nova ulaganja

Ovaj poljoprivredni proizvođač iz Sivice nada se i novim natječajima iz Programa ruralnog razvoja, na kojima će pokušati dobiti sredstva za nova ulaganja.

– S 2,5 hektara na kojima uzgajamo buče godišnje dobijemo oko tonu i pol bučinih koštica, koje uspijemo prodati bez većih problema. Zadovoljni smo i s otkupom kukuruza, iako bi otkupna cijena trebala biti viša. No, kako imamo stari kombajn, dobro bi nam došao noviji i to s ježom, koji bi nam jako olakšao berbu buča. Planiram urediti i sušaru za bučine koštice, dobro bi mi došli i još neki poljoprivredni strojevi. Moramo ići ukorak s vremenom i stalno ulagati, a to je bez ovakve podrške kakvu smo dobili od LAG-a nemoguće. Zato se nadam da će uskoro biti raspisani novi natječaji, jer je malim poljoprivrednicima to jedina mogućnost da kroz nova ulaganja unaprijedimo naša gospodarstva – poručio je Miroslav Varga.

On je posebno pohvalio LAG Međimurski doli i bregi, koji je uzorno proveo ovaj natječaj za potporu malih poljoprivrednih gospodarstava.

– Uvijek su bili jako srdačni i od velike koristiti. Sve informacije koje smo tražili bile su brze i precizne, sve su nam strpljivo objašnjavali, posebno na što sve moramo paziti kod pisanja projekta i prijave na natječaj. Za LAG imam samo riječi pohvale – naglasio je Miroslav Varga, koji je zahvaljujući Programu ruralnog razvoja i natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi uspio poboljšati proizvodnju na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i učiniti ga konkurentnijim.

Najnovije