Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
OPĆINA ŠTRIGOVA Vode skrb o zdravlju vinograda i okoliša: Poljoprivrednici pozvani na oprez i savjetovanje
S. Mesarić

POZIV IZ OPĆINE

OPĆINA ŠTRIGOVA Vode skrb o zdravlju vinograda i okoliša: Poljoprivrednici pozvani na oprez i savjetovanje

Općina moli poljoprivrednike koji sumnjaju da su njihovi vinogradi zaraženi zlatnom žuticom vinove loze da isto čim prije prijave nadležnoj ispostavi državnog inspektorata

Premda je berba grožđa na području Općine Štrigova gotovo pak završena i vinogradi su spremni za počinak do Vincekovoga, oni koji brinu o njihovom zdravlju nemaju pravo na odmor. Jer, pokazalo se koliko su američki cvrčak i zlatna žutica opasni kada im se imalo dopusti da se množe.

I nisu samo vinogradi u opasnosti, premda ih je najviše, opasnosti vrebaju i druge poljoprivredne kulture te i njih vrijedi zaštititi. Stoga Općina Štrigova poziva svoje poljoprivrednike, posebice vinogradare da se jave na E-savjetovanje Nacrta Natječaja za provedbu Tipa operacije 5.2.1. za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Iz Općinske uprave pozivaju na aktivno sudjelovanje u savjetovanju davanjem konstruktivnih komentara i prijedloga na tekst natječaja, najkasnije do 14. listopada, u naravi do nadolazeće srijede ili prekosutra.

Općina moli poljoprivrednike koji sumnjaju da su njihovi vinogradi zaraženi zlatnom žuticom vinove loze (Grapevine flavescence doree) da isto čim prije prijave nadležnoj ispostavi državnog inspektorata kako bi na vrijeme prikupili dokumentaciju koja će im trebati kod podnošenja zahtjeva za potporu.

Svrha je natječaja dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događanjima kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje u ovom ruralnom i vinogradarstvu bogatom području.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!