MINISTAR GOSPODARSTVA U VAJDI

PORUKA IZ ČAKOVCA Tomislav Ćorić: ‘Želimo da Hrvatska postane samodostatna u proizvodnji hrane’

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je, prema brojnim kriterijima, najuspješniju međimursku tvrtku

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas je posjetio čakovečku Vajdu d.d. te obišao pogone tvrtke i održao radni sastanak s predsjednikom Uprave Alenom Kajmovićem i njegovim suradnicima. Tom prigodom domaćini su mu prezentirali poslovne rezultate za prošlu godinu, ali i ukazali na nekoliko aktualnih problema.

– Drago mi je što smo i ministru mogli iznijeti podatak da je naša tvrtka prošle godine bila na vrhu ljestvice u Međimurskoj županiji prema rezultatima poslovanja, odnosno ostvarenim prihodima i dobiti. To je pravac kojim želimo nastaviti, pa smo ministru Ćoriću prezentirali naše planove za budućnost, ali i ukazali na neke aktualne poteškoće. One su ponajviše vezane uz utjecaj epidemije koronavirusa, no bilo je govora i o modelima kako država može pomoći poslodavcima da se cijena rada smanji, rekao je Kajmović.

Prema njegovom mišljenju Hrvatska u proizvodnji hrane treba težiti samoodrživosti.

– Godišnje potrebe Hrvatske kreću se na razini od 2,6 milijuna svinja, a mi ih proizvodimo između 800 i 900 tisuća. Zbog toga očekujemo podršku države svinjogojstvu, jer su protekli mjeseci pokazali koliko je važno da ne ovisimo o vanjskim faktorima i uvozu, već sami o sebi, naglasio je Kajmović.

Čestitajući čelnim ljudima Vajde na ostvarenim rezultatima, ministar Ćorić složio se s Kajmovićem.

– Jedan od prioritetnih ciljeva programa HDZ-a i hrvatske Vlade je povećanje ekonomske samodostatnosti naše zemlje, posebice u proizvodnji hrane i energetici. Želimo smanjiti negativni saldo u vanjskotrgovinskoj bilanci i u tome ćemo koristi EU fondove, ponajprije za povećanje proizvodnih kapaciteta i jačanje konkurentnosti domaće industrije. Iako to nije u mojoj domeni, zalagat ću se i za izmjenu propisu nužnu da se što bolje zaštiti domaća industrija, posebice od uvoza proizvoda koji su jeftiniji, ali i znatno niže kvalitete od domaćih. Također ćemo težiti smanjenju administrativnih opterećenja koja opterećuju proizvodnju i povećavaju cijenu proizvoda kako bi pomogli domaćim proizvođačima, rekao je Ćorić.

Prema podacima FINA-e, Vajda je prošle godine ostvarila 518,6 milijuna kuna prihoda, uz rast prometa od 42 posto i zabilježila dobit od 16,5 milijuna kuna te tako bila najuspješnija među međimurskim tvrtkama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije