Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
BURZA RADA Evidentiran blagi porast nezaposlenosti u Međimurju u odnosu na prethodni mjesec
Duško Jaramaz/Pixsell

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

BURZA RADA Evidentiran blagi porast nezaposlenosti u Međimurju u odnosu na prethodni mjesec

Novčanu naknadu u kolovozu 2020. godine koristile su 882 nezaposlene osobe

- Tijekom kolovoza iz evidencije nezaposlenih izašlo je 280 osoba, što je smanjenje u odnosu na prethodni mjesec za 19,1 postotnih bodova, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine evidentirano povećanje za 4,9 p.b.. Zbog zaposlenja evidenciju je napustilo 215 osoba, čime je udio brisanih zbog zaposlenja u porastu u odnosu na kolovoz prošle godine za 29,5 postotnih bodova, dok je u odnosu na prethodni mjesec evidentirano smanjenje za 21,2 postotnih bodova.

Na temelju radnog odnosa zaposleno je 205 osoba (95,3%), dok je 10 osoba (4,7%) zaposleno na temelju drugih poslovnih aktivnosti (registriranje trgovačkog društva ili obrta, ugovor o djelu, zapošljavanje prema posebnim propisima, itd.). Osim izlazaka zbog zaposlenja iz evidencije je iz ostalih razloga sukladno Zakonu o tržištu rada brisano 65 osoba, npr. zbog izlaska iz radne snage, nepridržavanja zakonskih odredbi te odjave s evidencije - javlja Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Čakovec.

Tijekom kolovoza u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 319 osoba. Broj ulazaka smanjen je u odnosu na prethodni mjesec za 43,4 postotnih bodova, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine evidentirano povećanje za 2,9 p.b.. Promatrajući strukturu novoprijavljenih najvećim udjelom evidentirane su osobe direktno iz radnog odnosa – 173 osobe ili 54,2%. Nadalje, 86 osoba (27,0%) evidentirano je iz neaktivnosti, 59 osoba direktno iz redovnog obrazovanja (18,5%), dok je 1 osoba (0,3%) ušla u evidenciju iz nekog drugog oblika rada. 

U odnosu na prethodni mjesec evidentiran je blagi porast nezaposlenosti u svim ispostavama: Ispostava Prelog (1,1 postotnih bodova), Ispostava Čakovec (1,4 p.b.) i Ispostava Mursko Središće (1,8 p.b.). U odnosu na kolovoz prošle godine broj nezaposlenih u izraženijem je porastu: Ispostava Prelog (54,0 postotnih bodova), Ispostava Čakovec (21,6 p.b.) te Ispostava Mursko Središće (21,1 p.b.).

Novčanu naknadu u kolovozu 2020. godine koristile su 882 nezaposlene osobe ili 31,7% od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Broj korisnika smanjen je u odnosu na srpanj za 3,9 postotnih bodova, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine evidentiran porast za 21,8 postotnih bodova. Promatrano prema spolu, udio žena je 68,6% ili 605 korisnica naknade, dok je udio muškaraca 31,4% odnosno 277 korisnika. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!