Može li gore? Moodys bacio kreditni rejting Hrvatske u “smeće”

Jedna od agencija za dodjelu kreditnog rejtinga, Moody’s, upozorila je danas ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik, dodijelvši nam kredit, laičkim riječnikom, smeće. Sa Baa3, rejting Hrvatske snižen je na Ba1, a taj rejting sugerira neinvesiticijsku, više špekulativnu razinu. Moody’s je u svojoj analizi zaključio da Hrvatska ima slabe izglede za gospodarskim rastom i pokazuje nedostatak fiskalne fleksibilnosti.

O toj temi govorio je danas na konferenciji za novinare i ministar Linić.

– Koliko god je ocjena nepovoljna, toliko se nadam da će doprinijeti da građani shvate kakva je situacija u Hrvatskoj – kazao je Linić te dodao da je taj kreditni rejting “slika Hrvatske”. To će vrlo malo utjecati na tržište kapitala, ostaje pitanje što će to značiti za zaduženje, ali je vrlo opasno za investicije, smatra ministar, piše Vecernji.hr.

Zbog izostanka gospodarskog oporavka te slabih izgleda u nadolazećim mjesecima srušila je kreditni rejting za jednu razinu. To je isto sredinom prosinca učinila agencija Standard&Poor’s.

“Glavni razlog spuštanja rejtinga su slabi izgledi za gospodarski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta”, navedeno je u priopćenju Moody’sa koje potpisuje analitičarka Lucie Villa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije