Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
IDENTYUM Varaždinski startup prvi dobio HNB-ovu licencu za informiranje o računima
Identyum

TRŽIŠTE

IDENTYUM Varaždinski startup prvi dobio HNB-ovu licencu za informiranje o računima

Od početka 2018. godine koncept otvorenog bankarstva promijenio je zauvijek financijsku industriju i revolucionirao plaćanja.

U lipnju 2020. godine Identyum prvi u Republici Hrvatskoj i regiji, dobiva licencu Hrvatske narodne banke za pružanje usluga informiranja o računu.

Od početka 2018. godine koncept otvorenog bankarstva promijenio je zauvijek financijsku industriju i revolucionirao plaćanja. Otvoreno bankarstvo omogućilo je reguliranim trećim stranama da između ostalih nude i uslugu pružanja usluga informiranja o računu (AISP - Accoount Information Service Provider).

AISP licenca propisana je EU PSD2 Direktivom (2015/2366), odnosno njenom implementacijom u Zakon o platnom prometu Republike Hrvatske. Identyum je tako prvi AISP u Republici Hrvatskoj i prvi u cijeloj našoj regiji EU, koja obuhvaća tržište od 112 milijuna stanovnika.

Dobivanjem navedene licence Hrvatske narodne banke, Identyum je postao dio europske AISP obitelji, koja broji 40 nositelja licenci u 28 država Europske unije.

Robert Ilijaš, direktor Identyuma, komentira: 'AISP licenca omogućava nam da, u suradnji s našim partnerima, krajnjim korisnicima (građanima Republike Hrvatske) ponudimo napredne funkcionalnosti u domeni platnog prometa, poput aplikacija koje građanima omogućuju objedinjavanje informacija o njihovim računima iz više različitih banaka ili aplikacija koje građanima omogućuju da trećoj strane dokažu svoj IBAN ili svoj financijski kapacitet'.

AISP licenca Identyumu omogućava korištenje programskih sučelja banaka (tzv. 'API-je') kako bi mogli pristupiti platno-transakcijskim podacima građana u bankama, uz njihovu isključivu i eksplicitnu privolu, obzirom da se radi o privatnim podacima i da je usluga namijenjena građanima tj. pojednostavljenju njihovih svakodnevnih života.

Robert Ilijaš, direktor Identyuma, dodaje: 'Postupak licenciranja trajao je godinu dana, a bio je iznimno detaljan i rigorozan. Pripremili smo preko 1000 stranica dokumentacije kojom smo propisali interne procedure rada, postupke vezane uz IT sigurnost i zaštitu osobnih podataka građana te ostale važne aktivnosti.'

Važno je i spomenuti da su osim sigurnosnih mehanizama te nužnosti eksplicitne privole svakog građanina, njihovi osobni platni podaci zaštićeni i policom osiguranja od 1,5 milijuna kuna.

Najnovije

Reci što misliš!