Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
VIDEO Austrija od 1. srpnja otvorila tržište rada za Hrvate: Sprema li se novi egzodus?
Dino Stanin/PIXSELL/Screenshot/HRT

ŠTO NAS ČEKA?

VIDEO Austrija od 1. srpnja otvorila tržište rada za Hrvate: Sprema li se novi egzodus?

Iako i Austriji nezaposlenost raste zbog aktualne pandemije, naši poduzetnici strahuju da će tijekom oporavka brojni naši radnici svoju budućnost potražiti u toj zemlji...

Za zapošljavanje u Austriji, Hrvati su trebali radnu dozvolu, no taj se režim promijenio. Od 1. srpnja Austrija je u potpunosti otvorila svoje tržište rada za Hrvate koji tamo mogu aplicirati za bilo kakav posao. Trenutno u Austriji rade više od 34 tisuće Hrvata, najviše u Štajerskoj i Beču. Zašto je Austrija privlačna?

- Svaki sat je plaćen, svaki prekovremeni je plaćen. Trinaesta i četrnaesta plaća... - rekao je HRT centru Čakovec - Varaždin prije koronakrize jedan konobar iz Hrvatske koji radi u Austriji.

Iako i u toj zemlji nezaposlenost raste zbog aktualne pandemije, naši poduzetnici strahuju da će tijekom oporavka brojni naši radnici svoju budućnost potražiti u toj zemlji.

Tvrtke koje zapošljavaju izaslane radnike u Austriji vide priliku, no strahuju da će one stručne povući tamošnji poduzetnici.

- To je veliki uspjeh RH da je konačno zadnja barijera za poslovni nastan hrvatskih radnika i tvrtki srušena, no to je velika opasnost za sjever Hrvatske koja ovisi o tim radnicima - kaže Zoran Andročec iz GIU Ingra-Det. Cijeli video prilog HRT centra Čakovec - Varaždin pogledajte u nastavku.

picture
 

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!