Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
SANACIJA BUŠOTINE KOD SELNICE 'Količinama nafte i plina MOL nije zadovoljan'
E.M.

OPĆINA SELNICA

SANACIJA BUŠOTINE KOD SELNICE 'Količinama nafte i plina MOL nije zadovoljan'

Danas se na mjestu istraživačkih radova u Selnici uklanjaju betonske i druge podloge te zaravnava zemljište

Nešto prije Božića prošle godine u Selnici su započeti radovi na istraživanju plinskih i naftnih zaliha koje je obavila INA hrvatska naftna kompanija sa svojim kooperantima. Radovi su i vrlo brzo prekinuti i završeni, a javnost se pitala i pita se što je razlogom tako brzog odlaska radnika i strojeva s radilišta. A na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Selnice, vijećnik mr.sc. Tomislav Tomšić, postavio je pitanje o stanju istražne bušotine.

Općinski načelnik Ervin Vičević odgovorio je kako su pronađeni i plin i nafta, ali očito u količinama koje ne zadovoljavaju MOL, većinskog vlasnika INA-e. Dodao je kako INA zaustavlja daljnja istraživanja na ovom području.

Danas, u subotu 4. srpnja 2020., na mjestu istraživačkih radova u Selnici, uklanjaju se betonske i druge podloge te zaravnjuje zemljište, kako bi ono ponovno služilo za uzgoj poljoprivrednih kultura, kao što je bilo i prije početka radova lani u kasnu jesen, što je i obveza INA-e prema vlasnicima zemljišta koje je INA uzela u zakup.

Kako Općina Selnica dobiva određena sredstva na ime 'plinske rente', načelnik Vičević se osvrnuo i na ovu situaciju.

- Usput da se nadovežem da nam je renta drastično pala i da isplatu izvansudske nagodbe (katastarske izmjere) više ne možemo plaćati iz rente. Zadnja renta bila je samo 35 tisuća kuna. Ne možemo dobiti niti podatak zbog čega je to tako, rekao je Vičević, zabrinut zbog situacije glede rente, kao i saznanja kako od eksploatacije nafte i plina kod Selnice u skorije vrijeme neće biti ništa. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!