među prvih 28 korisnika

ZA INOVACIJE Tvornici stočne hrane i Šestan-Buschu 4,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava

U Ministarstvu gospodarstva dodijeljeni su prvi ugovori za projekte vrijedne gotovo milijardu kuna

Ministar gospodarstva Darko Horvat dodijelio je u utorak, 26. svibnja prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva “Inovacije u S3 područjima”.

Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.

Spomenutih 28 projekata ukupno je vrijedno 217 milijuna kuna (217.230.273,72 HRK), od čega 93 milijuna kuna (93.305.857,10 HRK) čine bespovratna sredstva iz EU fondova. U sklopu samog Poziva pozitivno je ocijenjeno sveukupno 112 projektnih prijedloga vrijednosti 943 milijuna kuna, od čega je 364 milijuna kuna iznos bespovratnih sredstava.

– Ovaj događaj, u okolnostima u kojima se nalazimo protekla dva mjeseca, dobiva dodatno na značaju, jer su investicije sada naš glavni forte koji mora voditi prema gospodarskom oporavku. Sredstva iz EU fondova pri tome nastavljamo koristiti kao akcelerator, koji će nakon ovih gotovo milijardu kuna vrijednih projekata, dodatno upogoniti 2,5 milijardi kuna vrijednih projekata u sklopu IRI 2 natječaja – rekao je uoči same dodjele ugovora ministar Horvat, naglasivši kako i ova vrsta poziva predstavlja kontinuitet u osiguranje izvora financiranja za hrvatske poduzetnike.

– Naš fokus postao je osiguranje dovoljnih sredstava iz EU fondova za projekte kojih u Hrvatskoj ima i previše, zatim pojednostavljenje poslovanja rušenjem administrativnih barijera i parafiskalnih nameta, te osiguranje konkurentnih izvora financiranja. Rezultat se vidi u sve većem broju investicija u proizvode visoke dodane vrijednosti, što ujedno doprinosi rastu izvoza i potiče gospodarski oporavak i rast na zdravim temeljima – zaključio je ministar.

Projekti inovacija u S3 područjima još su jedan u nizu projekata ulaganja u programe inovacija u suradnji s agencijom HAMAG BICRO, čiji je predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec tom prilikom istaknuo kako je u posljednje četiri godine u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, kroz različite programe istraživanja, razvoja i inovacija, potaknuto 2,7 milijardi kuna investicija, kroz 606 projekta za koje je dodijeljeno 1,36 milijardi kuna bespovratnih sredstava.

– Dodjela današnjih ugovora ovim izuzetnim poduzetnicima, znanstvenicima i inovatorima samo su još jedan pokazatelj Vladinog sustavnog i strateškog postavljanja inovativnosti kao prioritetnog područja za rast i konkurentnost hrvatskog gospodarstva – rekao je Vrbanec.

Među 28 tvrtki koje su dobile sredstva u prvom krugu su i dvije međimurske koje su primile ukupno 4,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Tvornica stočne hrane iz Čakovca za projekt komercijalizacije eko krmnih peleta visoke razine čvrstoće i potpune sljedivosti vrijedan 7.957.843,92 kune, od čega je 2.901.993,98 kuna bespovratnih sredstava. Šestan-Busch iz Preloga za komercijalizaciju PE kacige u projektu vrijednom 3.641.129,23 kune, od čega je 1.839.537,40 kuna bespovratnih sredstava. 

Alojz Šestan, vlasnik tvrtke Šestan-Busch, rekao nam je da će ova sredstva koristiti za proizvodnju nove generacije polietilenskih zaštitnih kaciga, tzv. bijelih kaciga.

– Nakon intenzivnog istraživanja novih materijala i tehnologija za nove kacige, koje bi pružale veću razinu antibalističke zaštite, trenutno smo u postupku njihove komercijalizacije. Biti će to novi tehnološki iskorak u našem poslovanju te ćemo ovakvom novinom u proizvodnom portfelju naše tvrtke zadržati korak i ostati ravnopravni u globalnoj tržišnoj utakmici s vodećim svjetskim proizvođačima.
Nova kaciga biti će lakša, ali će pružati veću antibalističku zaštitu. To će nam omogućiti ulazak na tržište primarno policije i civilne zaštite. Uz bespovratna sredstva, u ovaj ćemo projekt uložiti 1,8 milijuna kuna vlastitog novca.

To će nam omogućiti investiciju u novu liniju neophodna za bojanje polietilena, sa specijalnom komorom u kojoj će bojanje biti regulirano kompjuterski. Nabavit ćemo i nove kalupi za novu proizvodnju te financirati dodatno usavršavanje radnika za nove inovativne procese proizvodnje .

Zahvalni smo Ministarstvu gospodarstva na potpori koju su nam pružili, pogotovo programskom timu koji vodi ulaganja u istraživanja razvoj i i inovacije. Veliki doprinos dao je i HAMAG-BICRO vrlo brzom obradom projektne prijave, a moram reći kako sam iznimno zadovoljan njihovim praćenjem korisnika i u drugim sufinanciranim EU projektima – rekao je Šestan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije