Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
ZORAN ANDROČEC 'Posljednji je trenutak da sjeverne županije zajedno s državom učine odlučni iskorak'
eMedjimurje

MOŽEMO LI ZAUSTAVITI MASOVNI ODLAZAK RADNIKA?

ZORAN ANDROČEC 'Posljednji je trenutak da sjeverne županije zajedno s državom učine odlučni iskorak'

- Vlada bi napokon trebala ozbiljnije početi ulagati u obrazovanje, znanje i tehnologiju. Posljednji je trenutak da se na tom planu napravi odlučni iskorak želimo li radnicima omogućiti bolje uvjete i zadržati ih ovdje - kaže Andročec

Predstavnici tridesetak uspješnih tvrtki, pretežno sa sjevera Hrvatske, jučer su se okupili u ludbreškom hotelu Amalia kako bi raspravili aktualne gospodarske teme. Ovaj skup organiziralo je poslovno udruženje INGRA-DET, čiji je direktor Zoran Andročec pojasnio razloge ovog sastanka.

- S otvaranjem austrijskog tržišta rada i normalizacijom slobodnog kretanja Europom predstoji nam akutni nedostatak radne snage, posebice na ovim našim prostorima. U nemogućnosti da ovdje prosperira, najkvalitetnija radna snaga odlučit će se za odlazak preko granice. Za sjever Hrvatske takav je rasplet najcrnji scenarij, zbog čega bi se trebale povezati sve županije sjevera, a Vlada bi napokon, trebala ozbiljnije početi ulagati u obrazovanje, znanje i tehnologiju. Posljednji je trenutak da se na tom planu napravi odlučni iskorak želimo li radnicima omogućiti bolje uvjete i zadržati ih ovdje, kaže Andročec.

Sastanku je prisustvovao i poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc koji predviđa povratak modela kakav smo imali prilike vidjeti prije pedesetak godina.

- Vjerojatno će Austrija, baš kao i Njemačka, planski ići na dohvat naše radne snage, pogotovo sa sjeverozapada Hrvatske. Planski će tražiti one radnike koji su im potrebni sukladno strukturi tamošnjeg gospodarstva. Bit će to slično tzv. "gastarbajterskom" modelu, kakav smo već imali prilike vidjeti, kada obitelji ostaju, a radna snaga funkcionira po tom modelu i onda šalje novac svojima u Hrvatsku. Takav se model trenutno vrlo ozbiljno razmatra na razini izvršne vlasti u Austriji i Njemačkoj, rekao je Šterc.

picture
 

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!