Na muci se poznaju junaci

USPJEŠNI I U DOBA KORONE U Tehnixu osmislili i izradili koronakabinu i koronakremator

Tehnixova koronakabina već se koristi u bolnicama i javnim institucijama u Hrvatskoj i zemljama EU. Razvili su i specijalno postrojenje za termičku obradu infektivnog medicinskog otpada s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom

Na muci se poznaju junaci, poslovica je koja se itekako živi u ovim danima pandemije koronavirusa, a njezini glavni akteri su tvrtke koje su, umjesto da se odluče na najlakšu opciju i radnicima podijele otkaze, gotovo preko noći napravile zaokret u poslovanju i krenule s novim poslovima, inovacijama…, a neke poput novogradiške Elde i dodatno zapošljavaju – i izvoze.

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca specijalizirala se za proizvodnju strojeva i opreme za zaštitu okoliša i zbrinjavanje otpada. Nedavno je isporučila kompletno postrojenje za reciklažu komunalnog otpada za Požarevac u Srbiji, s kapacitetom obrade 10 tona na sat. Nakon što se pojavio koronavirus, u Tehnixu su u samo tjedan dana uspjeli osmisliti mobilnu kabinu za osobe kojima je određena samoizolacija ili karantena, pojasnio je direktor Đuro Horvat.

Tehnixova koronakabina već se koristi u bolnicama i javnim institucijama u Hrvatskoj i zemljama EU. Osmišljena je prvotno za vozače teretnih kamiona, no mogućnosti primjene su mnogo šire. Interes je velik, a namijenjena je i za hotele, autokampove, vojsku… Nakon kabine, razvili su i specijalno postrojenje za termičku obradu infektivnog medicinskog otpada s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

– U toj ciljanoj zaštiti korištene su, a još će se dugo koristiti, stotine tona raznog zaštitnog materijala i medicinske tehnike, koja je nakon uporabe zaražena i potrebno ju je obavezno uništiti spaljivanjem kako ne bi izazivala novu zarazu – ističu. Koronakremator je postrojenje u koje se kontrolirano, bez opasnosti za radnike i okoliš, infektivni otpad u zatvorenim vrećama ili kontejnerima doprema na termičku obradu na temperaturi od 800 do 1000 stupnjeva.

Upravlja se automatski, a rotacijska peć omogućuje potpunu sterilizaciju doziranog materijala, čime se značajno i trajno smanjuje mogućnost ponovne zaraze. I to je postrojenje mobilno i može se dopremiti na ciljanje lokacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije