Ulažu 20 milijuna kuna i radnicima dižu plaće

Mještani Strahoninca, Savske Vesi i jugozapadnog dijela Čakovca, koji su se godinama žalili na dim i smrad, moći će napokon odahnuti i duboko udahnuti punim plućima. Tako barem tvrdi direktor austrijske tvrtke Ferro-Preis Paško Vela, koji najavljuje dosad najveću investiciju u povijesti te metaloprerađivačke tvrtke – prelazak s peći grijanih na ugljen na električne peći. U to ulažu 20 milijuna kuna.

– Klasična smo ljevaonica sivog lijeva s tehnologijom poznatom stotinu godina i s tom tehnologijom konkurentni smo na tržištu. Financijski stojimo dobro, pogotovo posljednjih godina. Promet nam je 17 milijuna eura, 95 posto proizvoda izvozimo. Profit će nam ove godine biti milijun eura, lani je bio pola milijuna, a iduće očekujemo rast od 20 posto – nabraja Vela.

No dobre poslovne rezultate tvrtke koja zapošljava 180 radnika i još toliko kooperanata zasjenjuju pritužbe građana koji se godinama žale na crni dim koji suklja iz dimnjaka i smrad koji se širi okolo. Ističu da je život u okolici Ferro-Preisa neizdrživ, a smrad se ne širi samo danju nego i noću.

– Poštujemo sve zakone. Znam da dim od koksa ne izgleda lijepo, no izgledao bi još gore da nemamo instalirane filtre – kaže Vela i najavljuje da tvrtka od jeseni više neće koristiti prastaru tehnologiju koje još ima u svijetu, ali je vrlo rijetka.

– Ispušnih plinova bit će 15 do 20 puta manje. Naš dimnjak više neće dimiti, neće se ništa vidjeti. I troškovi će nam biti manji jer će za nas opseg proizvodnje od 10.000 tona godišnje biti jeftinije proizvoditi s električnim nego s kupolnim pećima. Moći ćemo raditi i lijev koji se koristi u autoindustriji, čime nam se otvaraju nova tržišta – ističe Vela. Ove će godine dijeliti božićnicu, a od 1. siječnja svim radnicima povećati plaće za 2,5 posto.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije