METALSKA JEZGRA ČAKOVEC

VIDEO Međimurci 3D printerima proizvode zaštitne maske za medicinsko osoblje!

Viziri se mogu oprati i dezinficirati tako da je zaštitnu masku moguće koristiti više puta.

Nakon što je epidemija koronavirusa potražnju za zaštitnim maskama podigla na maksimum, izradi zaštitnih maski za medicinsko osoblje i sve koji su direktno izloženi potencijalnim izvorima zaraze pridružio se Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec.

Zaštitne maske, koje proizvode prema dizajnu znanstvenika iz češke tvrtke Prusa Research, sastoje se od više dijelova: gornjeg i donjeg nosača tj. dijelova koji su izrađeni 3D printerom te vizira i elastike. 

Viziri se mogu oprati i dezinficirati tako da je zaštitnu masku moguće koristiti više puta. U slučaju oštećenja vizira, držače je moguće ponovo upotrijebiti, jer kako ističu iz Metalske jezgre Čakovec, potrebno je skoro tri sata da bi se isprintao set držača za jednu zaštitnu masku!

Više o samom projektu ispričao nam je dr.sc. Mario Šercer, ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju.

– Početkom proteklog tjedna kontaktirao me kolega doc. dr. Boris Tomaš s varaždinskog FOI-ja, projektnog partnera MJČ, koji je naglasio kako će se sami biti dio akcije te da je poželjno pridruženje onih koji posjeduju 3D printer. Nedugo zatim na Skype-u je otvorena grupa Print @ sjever u koju se uključio nas nekolicina koji izrađujemo dijelove za zaštitne maske – rekao je Šercer.

Započeli su sa samo tri 3D printera, no u međuvremenu su uspjeli nabaviti još nekoliko. 

– Vrijedi istaknuti da jako dobro komuniciramo i surađujemo iako se neki od nas ranije uživo nikada nismo imali prilike sresti, no to ćemo svakako prvom prilikom nadoknaditi dok će to biti moguće. Drago nam je što na taj način možemo dati svoj doprinos i pomoći onima kojima su zaštitne maske neophodne. Naši proizvodni kapaciteti ne omogućuju nam proizvodnju velikih serija, no sve zaštitne maske koje smo uspjeli napraviti bit će naša donacija svima onima koji nesebično u opasnost dovode sebe kako bi pomogli drugima, dodaje.

Prva isporuka od 50-ak komada isporučena je danas (30.3.) Županijskoj bolnici Čakovec i Domu zdravlja Čakovec. Uz Metalsku jezgru Čakovec, izradi su se pridružili Udruga Mladi informatičari Strahoninca, Međimurski informatički klub Čakovec i Tehnološko-inovacijski centar Međimurja. Iz Varaždina su to FOI i tvrtka Worcon.

– Zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta nismo u stanju proizvesti velike količine maski te stoga molim sve koji trebaju više maski da se mailom na hsz@hsz.hr obrate direktno Hrvatskom studentskom zboru te da pritom ukratko predstave svoju instituciju, navedu broj zaštitnih maski koje trebaju i gdje će ih koristiti. Kolege iz HSZ-a naručile su veći broj zaštitnih maski za čitavu Hrvatsku. Potražnja uvelike nadmašuje raspoložive zalihe i proizvodne kapacitete no vjerujem da će raspoložive zalihe pravedno raspodijeliti.

Nama iz grupe možete se slobodno obratiti, no molimo sve da to ne bude pojedinačno jer pojedinačne upite nismo u mogućnosti obraditi. Najbolje je grupirati se na razini ustanove, udruge, poduzeća i sl. i javiti broj maski koje trebate pri čemu molimo da ta brojka bude fer, jer sve ono što bi kod nekoga stajalo neiskorišteno ili kao rezerva, nekome drugome bi itekako dobro došlo – poručuje Šercer.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije