POPRIČALI SMO S NJIMA

VINARI U PROBLEMIMA Međimurskim vinarima prodaja vina praktički stala preko noći

- Idemo dalje hrabro i bez odustajanja - rekao nam je David Štampar, a Marko Cmrečnjak dodaje da se radovi u vinogradu i podrumu moraju odvijati bez obzira na situaciju

Nažalost, koronavirus poremetio je planove svim gospodarstvenicima pa tako i u poljoprivredi, posebice u vinarstvu. Porazgovarali smo s Davidom Štamparom, predsjednikom Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae te Markom Cmrečnjakom.

– Prodaja je stala kompletno nakon što su se svi ugostiteljski objekti zatvorili, a nažalost nije ni krenula, recimo u Dubrovniku gdje već početkom ožujka dolaze turisti kojih ove godine nije bilo pa smo mi već početkom ožujka počeli ostvarivati gubitke. Bilo nam je odmah jasno što će se dogoditi. Štetu u ovom momentu još ne možemo izmjeriti, samo znamo da svaki dan koji je prošao ne može se vratiti i svaki je dan izgubljen što se tiče prodaje. Isto je s ugostiteljskim objektima o kojima ovisimo lančanom reakcijom – govori nam David.

Pitali smo ga kakve mjere bi on predložio.

– Predlažem moratorij na sve kredite najmanje do kraja godine ili barem godinu dana, barem 6 mjeseci minimalne plaće, a obećava se 3 mjeseca, oprost, a ne odgoda doprinosa 6 mjeseci, obustaviti plaćanje predujma poreza na dobit jer će dobiti biti veoma mala ili nikakva, smanjenje PDV-a na 15% za sve, osim na turizam još manje kao što je u EU zemljama. Puno bi nam pomoglo da se isplate poticaji u travnju. Trebat će nam i obrtajna jeftina sredstva sa odgodom da prebrodimo ovu krizu koja će, nažalost, dugo potrajati – rekao je.

Projekt Urbanovo razvija se već godinama i cilj manifestacije je da se predstavi bogatstvo turističke i eno-gastronomske ponude Međimurja, prije svega cilj manifestacije je da se upoznaju najbolja vina koje Međimurje nudi. Uz stalni porast broja izlagača i posjetitelja, Urbanovo je davno preraslo granice županije te danas predstavlja manifestaciju od državnog karaktera i značaja. Ove godine Urbanovo je, nažalost, otkazano.

– Sve ljubitelje dobre vinske kapljice, vinske znalce i ljude koji se bave turizmom i gastronomijom ova vijest je zasigurno rastužila. Nažalost, to je bio jedini logičan potez koji smo mogli napraviti. Urbanovo se prebacuje na 2021. godinu. Otkazani su i otvoreni podrumi te vinski bal. Razmišljamo eventualno da otvorimo podrume jedan vikend, a sve to opet ovisi koliko će dugo potrajati ova situacija s koronavirusom. Sigurni smo da će ljudi biti željni izaći i zabaviti se – govori David.

Radovi u vinogradu te projekti u vinarijama ne mogu čekati.

– Mi smo zadnje dvije godine u projektima tako da smo u fazi velikih investicija bez obzira na COVID-19 i ne možemo odustati. Podižemo novih osam hektara vinograda što pola otpada na Pušipel iz klonske selekcije, 30% na Sauvignon i 20% na bordošku kupažu Cabernet sauvignona, Merlota i Cabernet franca. Sve na Mađerkinom bregu. Idemo dalje hrabro i bez odustajanja – govori nam mladi Štampar.

Istog su mišljenja i u vinariji Cmrečnjak. Porazgovarali smo s Markom Cmrečnjakom.

– Prodaja vina je stala zbog zatvaranja kafića i restorana, a tako i prodaja u podrumu zbog zabrane kretanja građana. Radimo dostavu, ali nema nekih ozbiljnijih narudžbi. Radovi u vinogradu i podrumu se moraju odvijati bez obzira na situaciju. Priroda se ne može zaustaviti pa se nadamo da će se ova situacija sa pandemijom što prije smiriti da nastavimo normalno sa svojim poslovima – rekao nam je sugovornik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije