Branku Dobraniću nagrada za životno djelo “Obrtnik Međimurja”

Svečanom proslavom održanom u petak, 7. prosinca u dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu, Obrtnička komora Međimurske županije obilježila je 18 godina svog utemeljenja. Predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Slavko Faltak tom se prilikom osvrnuo i na aktualno stanje obrtništva u Međimurju, koje je u sve većim problemima.

 – Od institucije za koju prvih godina gotovo nitko nije znao izrasli smo do punopravnog člana u gospodarskom životu Županije, sa svim pravima i obvezama, od podstanara postali vlasnici prostora, od pukog promatrača postali partneri mnogim institucijama. Ovo zadovoljstvo, koje se možda može iščitati iz prethodnih riječi, bilo bi daleko veće da živimo u boljim vremenima za obrtnike i da se u svim strukturama, od općina i gradova, županije do same Vlade RH ima više sluha za naše obrtničke probleme.

Želim naglasiti da smo nešto naučili od drugih te da je na našoj nedavnoj skupštini zaključeno da smo, ne uvaže li se bar neki naši zahtjevi za poboljšanje poslovanja, spremni ići na mnogo radikalnije poteze nego je to bilo do sada kada smo samo predlagali i pasivno očekivali nekakav plus, kojega uglavnom nismo dočekali, poručio je Faltak.

Proslava obljetnice je prilika za isticanje pojedinaca koji su svojim radom pridonijeli razvoju, promociji i časnom zvanju obrtnika, odnosno za dodjeljivanje najviših komorskih priznanja. Tako je nagrada za životno djelo – statua “Obrtnik Međimurja” uručena Branku Dobraniću, metalcu iz Murskog Središća, za 31 godina rada u obrtništvu kao uglednom, uspješnom i časnom obrtniku za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju obrtničkih institucija, te za dugogodišnji uspješan rad na promidžbi obrtništva.

Plakete “Majstor godine” za postignute značajne poslovne rezultate, ostvarena tehnološka unapređenja, postignutu visoku razinu kvalitete proizvoda i usluga, za postignute visoke rezultate u poduci učenika za obrtnička zvanja dodijeljene su Kseniji Vrbanić, modnoj dizajnerici iz Čakovca, Nadi Purić, frizerki iz Hodošana i Srećku Gabaju, pekaru iz Čakovca.

Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava uručene su Sandri Fajgl-Herman – keramičarki iz Zasadbrega, Ivanu Kovaču – stolaru iz Domašinca, Dragi Potočnjak – usotiteljici iz Murskog Središća, Franji Novaku – trgovcu iz Preloga i Grozdani Fortner – trgovkinji iz Dragoslavca.

Na svečanoj proslavi uručena su i priznanja za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i razvoju obrtništva, obrtnicima koji ove godine obilježavaju više od 20 godina rada u obrtu. Priznanja su dobili: Tomo Magdalenić – limar iz Čakovca, Milorad Fegeš – prijevoznik iz Totovca, Zlatko Kračun – vulkanizer iz Nedelišća, Branko Kličak – prijevoznik iz Šandorovca, Zoran Lisjak – drvoambalažer iz Turčišća, Ljubomir Lukić – prijevoznik iz Šenkovca, Stjepan Jambrović – tesar iz Graborvnika, Ivan Hren – prijevoznik iz Mihovljana, Hasan Hasani – ugostitelj iz Čakovca, Vladimir Glavina – video snimatelj iz Čakovca.

Nadalje, Kol Kući – trgovac iz Čakovca, Josip Špoljar – soboslikar iz Donje Dubrave, Stanislav Drk – prijevoznik iz Križovca, Dragutin Pintarić – kovač iz Nedelišća, Ignac Belić – autoserviser iz Preloga, Branko Vlašić – metalac iz Male Subotice, Vera Vlašić – ekonomistica iz Male Subotice, Katarina Grošanić – tekstilka iz Šenkovca, Josip Horvatić – građevinar iz Kotoribe, Josip Markati – elektroinstalater iz Hodošana, Zvonimir Lovrenčić – građevinar iz Čakovca, Marijan ing. Munda – računovođa iz Čakovca, Goran Kovačić – geodet iz Mačkovca.

Tu su još Josip Baliga – prijevoznik iz Mihovljana, Franjo Novak – trgovac iz Preloga, Zvonko Trbović – strojobravar iz Nedelišća, Anđela Rusak – trgovkinja iz Donje Dubrave, Željko Novak – elektromehaničar iz Gornjeg Hrašćana, Milovan Todorović – prijevoznik iz Peklenice, Mladen Krizman – prijevoznik iz Nedelišća, Štefan Kepe – prijevoznik iz Čakovca, Marijan Sontor – RTV mehaničar iz Čakovca, Miljenko Čukac – građevinar iz Podbresta, Srećko Gabaj – pekar iz Čakovca, Stjepan Fučec – stolar iz Savske Vesi, Zlatko Hriberšek – bačvar iz Prhovca, Zdravko Novak – ugostitelj iz Novakovca i Radovan Domjanić – trgovac iz Čakovca.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja Hrvatske obrtničke komore koja je povodom obilježavanja 160 godina organiziranog obrta u Republici Hrvatskoj za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija međimurskim obrtnicima uručila glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić.

Zahvalnice su dodijeljene: Robertu Čavničaru, plastičaru iz Prhovca, Nikoli Zvonareku, stolaru iz Preloga i Stolariji, trgovini i pilani Rusak iz Donje Dubrave. Priznanja su dobili Božidar Krušelj, kovinotokar iz preloga, Franjo Božak, trgovac iz Strahoninca i Slobodan Višnjić, metaloprerađivač iz Preloga, a povelje Franji Ladić, soboslikar iz Srahoninca i Grad Prelog.

Čestitke su međimurskim obrtnicima uputili glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, međimurski župan Ivica Perhoč i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, Slavko Faltak. Čestitkama su se pridružile i kolege i prijatelji iz prijateljskih područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije