izrazio spremnost za pomaganje

ZORAN ANDROČEC ‘Hrvati trebaju biti zdraviji, a karcinomi moraju biti sve ranije detektirani’

Povećani broj obolijevanja od zloćudnih tumora među građanima Hrvatske pokrenuo je gospodarstvenike na ulaganja u borbu protiv tih bolesti

Stoga je dogovoreno proširenje znanstvene suradnje uglednog znanstvenika prof. dr. Ivana Đikića s Medicinskim fakultetom i Sveučilištem, te s gospodarstvenicima iz Njemačke, i to kroz donacije Laboratoriju za istraživanje tumora na splitskoj Medicini, kako bi se unaprijedila rana dijagnostika i pronašli novi oblici liječenja tumora, piše Slobodna Dalmacija.

– Drago mi je da gospodarstvenici i znanstvenici iz Njemačke doprinose razvoju znanosti u Splitu. Radi se o donaciji od oko 100 tisuća eura, koja će se uložiti tijekom pet godina u znanstveni program uz neke instrumente koji se već koriste ili će se koristiti u budućnosti. Laboratorij za istraživanje tumora je važan ne samo za znanost nego i za nove trendove u klinici, a uz suradnju s Onkološkim odjelom čini budućnost splitske medicine.

Očekujemo da će znanost otvoriti vrata gospodarstvenicima i znanstvenom napretku. Već se istražuju različiti tumorski modeli. Primjerice, kolega Janoš Terzić, koji je voditelj laboratorija, i ja, zajednički smo gledali nove podatke o tumorima mokraćnog mjehura, koji su originalno otkriveni ovdje u Splitu i koji su specifikum u Dalmaciji – kazao je prof. dr. Đikić, koji je zbog ove suradnje na samo nekoliko sati “skoknuo” iz Zagreba, a dočekao ga je sveučilišni rektor prof. dr. Dragan Ljutić s kolegama.

U ime poduzetnika koji su spremni ulagati u unapređenje zdravstvenog sustava, obratio se Zoran Andročec iz “Ingra-deta”, udruženja hrvatskih tvrtki u Njemačkoj, izrazivši spremnost i motivaciju za pomaganje.

Ubrzati dijagnosticiranje

– Budući da smo i sami doživjeli teška oboljenja najbližih, a znali smo da se na Sveučilištu u Splitu vode fundamentalna istraživanja, odlučili smo pomoći. Ne samo da treba rađati više djece nego Hrvati trebaju biti zdraviji, a karcinomi moraju biti sve ranije detektirani i liječeni.

Važno je i da ljudi koji rade na stresnim poslovima i područjima budu u medicinskoj dijagnostici rano otkriveni i da se spriječe fatalni ishodi. Stoga povezivanje gospodarstva Hrvatske i Njemačke sa Sveučilištem u Splitu ima tendenciju internacionalizacije kako bismo pomogli vrijedne znanstvene projekte. Država bi tu mogla izići u susret s povoljnim porezima i olakšicama za gospodarstvenike – rekao je Andročec.

S njim se složio i prof. dr. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta, koji je naveo primjer SAD-a, gdje je ulaganje u znanost prepoznato od gospodarstva, pa trećinu novca daje država, a dvije trećine ulaganja dolaze iz biznisa, piše Slobodna Dalmacija.

– To su preduvjeti koji se mogu stvoriti kroz olakšice firmama, s naglaskom na važnost ulaganja u znanost i drugim poticajnim modelima. Naše Sveučilište već sada, s limitiranim sredstvima države, postiže svjetske rezultate – kazao je dekan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije