NAJVEĆI IZNOS DOSAD

REKORDAN PRORAČUN Skupština Međimurske županije usvojila proračun od 860 milijuna kuna za 2020. godinu

Sam proračun županije je 291 milijun kuna, što je najveći iznos proračuna od postojanja Županije

Prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2020. godinu, odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela nakon preuzimanja državnih službenika i namještenika Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji, izmjene i dopune Proračuna za 2019. godinu, izvješće državne revizije i rad županijskih ustanova neke su od 17 točaka dnevnog reda 15. sjednice Skupštine Međimurske županije koja je održana 12. prosinca 2019. godine.

>> REKORDAN PRORAČUN Skupština Međimurske županije usvojila proračun od 860 milijuna kuna za 2020. godinu

Nakon usvajanja Prijedloga II. izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županija za 2019. godinu, vijećnici su raspravljali o najvažnijoj točki dnevnog reda, Proračunu za 2020. godinu. Župan Međimurske županije Matija Posavec predstavio je prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2020. godinu koji konsolidirano iznosi 860 milijuna kuna, a sam Proračun županije je 291 milijun kuna što je najveći iznos proračuna od postojanja Županije. Naime, proračun Međimurske županije kontinuirano raste te je u usporedbi s ranijim godinama višestruko povećan, a razlog povećanja leži u činjenici da rastu ulaganja u razvoj Međimurja kroz korištenje sredstava europskih fondova.

“Zadovoljan sam izvršenjem proračuna za 2019. godinu što pokazuje da dobro promišljamo i provodimo planove. Konsolidirani proračun koji uključuje i proračune naših institucija za 2020. godinu iznosi 858.340.034,00 kuna, dok je sam proračun Županije 290.969.670,02 kn. Porezni prihodi iznose 62.400,000,00 kuna te čine svega 20-ak % od ukupnog proračuna, a najvažniju ulogu u prihodima proračuna imaju prihodi europskih projekata.”, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Na proračun Međimurske županije za 2020. godinu naslonjeno je 70 projekata. U prosjeku, po zaposleniku Međimurske županije otpada jedan projekt vrijednosti veće od milijun kuna, te je Županija najveći investitor u javnu infrastrukturu što je, sasvim sigurno, veliki doprinos gospodarstvu. Među kapitalnim projektima su rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec, Starog grada Zrinskih, obnova zgrada za Tehnološko inovacijski centar, znanstveno istraživački centri, centri kompetencija, obnova 15-ak osnovnih i srednjih škola, gradnja sportskih dvorana, izgradnja škole u Pribislavcu, a u pripremi je projektna dokumentacija za novih dvadesetak projekata obnova škola te izgradnju dvorana diljem Međimurja.

“Kvalitetna zdravstvena zaštita i uvjeti u obrazovanju naši su prioriteti što pokazujemo realizacijom spomenutih investicija, a koje od ideje, kandidiranja na natječaje, provođenje administrativnih i stručnih postupaka provode županijske službe i institucije”, naglasio je župan. Nakon rasprave i podnijetih amandmana vijećnice Vesne Sobočanec, proračun za 2020. godinu usvojen je sa 29 od 37 glasova. Protiv su bili vijećnici HDZ-a i SIP-a.

Obzirom na preuzimanje poslova Ureda državne uprave od 1. siječnja 2020. godine, vijećnici su usvojili odluku o sklapanju sporazuma o preuzimanju državnih službenika i namještenika, pismohrane i druge dokumentacije, opreme i sredstava za rad Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji, a usvojili su i odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Međimurske županije.

Obrazlažući promjene koje stupaju preuzimanjem poslova Ureda državne uprave, župan Posavec istaknuo je: “Županija preuzima preko 260 poslova u raznim segmentima, najviše u općoj upravi, imovinsko-pravnim poslovima te gospodarstvu. Preuzimamo 49-ero zaposlenika UDU-a jer će od 64 trenutno zaposlenih, 15 osoba otići iz sustava. Što se samog ustroja tiče, do sada je Međimurska županija imala najmanje odjela u Hrvatskoj, točnije 6, a nakon 1. siječnja bit će ukupno 8 upravnih odjela i služba za unutarnju reviziju. Država će podmirivati troškove plaća za zaposlenike koji prelaze iz UDU-a, kao i materijalne troškove koji se povećavaju te je za te potrebe osigurano 8.600,000,00 kn.”

Za obavljanje upravnih i stručnih poslova iz samoupravnog djelokruga Međimurske županije, povjerenih i preuzetnih poslova državne uprave i pojedinih poslova iz samoupravnog djelokruga jedinice lokalne samouprave prenijetih na Županiju, osnivaju se sljedeća upravna tijela nadležna za područje cijele Međimurske županije: Upravni odjel za poslove župana, Upravni odjel za Skupštinu i pravne poslove, Upravni odjel za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Upravni odjel za obrazovanje i kulturu, Upravni odjel za civilno društvo, ljudska prava i sport, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša te Služba za unutarnju reviziju.

Vijećnici su usvojili sve točke dnevnog reda, među kojima je bila odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka u Skupštini Međimurske županije u 2020. godini, prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade plana razvoja Međimurske županije za razdoblje od 2021.-2027. godine, prijedlog programa rada Vatrogasne zajednice Međimurske županije za 2020. godinu, kao i prijedlog programa javnih potreba za obavljanje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Čakovec za 2020. godinu i prijedlog odluke o osnivanju specijalističke postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje u poplavama u Međimurskoj županiji – laka kategorija kao pomoć redovnim operativnim snagama s područja Međimurske županije u cilju sprječavanja nastanka te ublažavanja i uklanjanja posljedica katastrofe ili velike nesreće čije mogućnosti nadilaze mogućnosti gotovih operativnih snaga. Vijećnica Vesna Sobočanec prisegnula je na obnašanje mandata u Skupštini Međimurske županije.

Vijećnik Matjaš Oršuš uputio javnu ispriku građanima Međimurja u ime romske zajednice

Veliku podršku svih vijećnika Skupštine dobio je vijećnik Matjaš Oršuš, ujedno predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije , koji je u svom obraćanju uputio javnu ispriku u ime romske zajednice: “Koristim priliku da se građanima Međimurja, javno ispričam za svaki i najmanji prekršaj počinjenih od strane pojedinaca, pripadnika romske zajednice. Ograđujemo se i sramimo svakog oblika neprimjerenog ponašanja pojedinaca iz romske zajednice. Stoga pozivam romsku zajednicu u zajedničkoj borbi da zaustavimo svako nepoželjno ponašanje spomenutih recidivista i da zaustavimo širenje štete koje bez razmišljanja ugrožava međuljudske odnose i otežava svaku borbu i težnju za bolji život svih nas građana Međimurja.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije