25.OBLJETNICA KABEL-MONTA

ANDRIJA TOMAŠEK ‘Sinovi nastavljaju moj posao i siguran sam da će uspješno trajati i sljedećih 25 godina’

Poduzeće Kabel-Mont iz Domašinca danas je u Kavani Cobra u Podturnu svečano obilježilo 25.obljetnicu djelovanja

Bila je to prilika da se okupljene zaposlenike i goste podsjeti na njenu bogatu povijest te da se uruče jubilarne nagrade.

>> ANDRIJA TOMAŠEK “Sinovi nastavljaju moj posao i siguran sam da će uspješno trajati i slijedećih 25 godina”

Kabel-Mont je započeo s radom 1994.godine. U prvoj fazi bili su usmjereni na spajanje telefonskih kablova, montažu zračnih mreža te spajanje i puštanje u rad telefonskih centrala. Ubrzo je poslovanje prošireno na pogone hidroelektrana varaždinskog sliva u sličnom opsegu poslova, a započelo se s razvlačenjem elektro kablova na pogonu za Elektru. Sve to vodilo je nabavci strojeva za iskop rovova za polaganje kablova i ostalih podzemnih instalacija te postavu betonskih stupova, uz osiguranje potrebnog voznog parka. S vremenom je Kabel-Mont postao nezaobilazni izvođač radova na velikim infrastrukturnim projektima od izgradnje cesta, autocesta, plinovoda i drugih zahvata.

Danas se tvrtka specijalizirala za uvlačenje i spajanje svih vrsta kablova i vodiča, pa sada izvodi radove za HEP na cijelom distribucijskom području Elektre Čakovec i Elektre Varaždin, kao i za HT. Posjeduju kompletnu opremu za izvođenje građevinskih i elektromontažnih radova na elektropostrojenjima od niskog napona pa do dalekovoda 35 kVolta.

Svoju uspješnost duguju korektnom odnosu prema investitorima i partnerima te posebno vlastitim zaposlenicima. Zbog toga su i ovoj prigodi nagradili one koji su duže u kolektivu. Tako su jubilarne nagrade za 10 godina dobili Stjepan Trstenjak, Dragutin Novosel, Ivica Mihalec, Antun Lisjak, Josip Đurkin, Juraj Prković i Stjepan Katanec, za 15 godina Dražen Cirkvenčić, Josip Kerhač i Marijan Krznar, za 20 godina Nenad Lovrenčić Dragutin Sabolek, Krunoslav Martinjaš i Ivan Furdi i za 25 godina vjernosti firmi Dragutin Lisjak.

Osnivač i vlasnik Kabel-Monta Andrija Tomašek prisjetio se početaka.

-Bilo je dosta teško, meni čak i ne toliko, ali drugi su mi sugerirali da se ne upuštam u to. Svejedno sam krenuo, pomalo i glavom kroz zid, čak su mi u telekom tvrtki u kojoj sam tada radio predložili da otvorim firmu na suprugu. Rekli su mi da ću tako zadržati sigurno zaposlenje, a istovremeno ću vidjeti kako će mi ići privatni biznis. Zahvalio sam svom tadašnjem direktoru i rekao mu da je teško sjediti na dvije stolice, pa ću ipak krenuti privatno. I drugi su bili iznenađeni što napuštam firmu koja je tada bila državna, dakle siguran posao i odlazim u privatnike. Pomalo u šali, a pomalo ozbiljno sam rekao da se vraćam bude li mi išlo loše, ali srećom za to nije bilo potrebe. U tih 25 godina imali smo uspona i padova, ali je firma kontinuirano radila i izdržala sve do danas, s ponosom nam govori i kaže da tada nije mislio kako će firma imati tako dugi vijek trajanja.

– Ponosan sam što su sinovi nastavili moj posao, jer su počeli raditi sa mnom još od malih nogu, praktički od svoje 16 godine. Najdraže mi je to što su obojica visokoškolovana, magistri svoje struke i to mi je najvažnije od svega. Ja se polako povlačim u penziju, ako treba što pomoći tu sam, ali oni sada vode tvrtku samostalno i nadam se da će tako ostati i slijedećih 25 godina.

Sinovi Danijel i Mario nastavljaju očev posao. Danijela Tomašeka zamolili smo da nam kratko predstavi današnji trenutak tvrtke.

– S obzirom na ukupno stanje možemo biti zadovoljni. Danas zapošljavamo 35 ljudi svih profila, među njima 4 inženjera. Specijalizirani smo za infrastrukturne objekte, mreže, tk mreže i slično. Upravo to je naša prednost, jer smo u ovom dijelu Hrvatske gotovo jedini koji se bave tom djelatnošću, što nam olakšava tržišnu poziciju i poslovanje.

Pitali smo ga i kako se nose s nestašicom kvalitetne radne snage.

– Na vrijeme smo o tome vodili računa i uspjeli zadržati radnike koji su nam važni. Nažalost ne sve, jer je otišao dio njih za koje bismo voljeli da su ostali. Vani im je ponuđena bolja zarada i mi to razumijemo, ali smo se uvijek trudili biti korektni, pa kad ih nismo mogli popratiti financijski pronalazili smo i druge načine kako pomoći djelatnicima. Zato danas imamo kadar koji jamči visoku kvalitetu radova.

Mario Tomašek, kao tehnički direktor Kabel-Monta, rekao nam je nešto više o tome kako gledaju na budućnost.

-Teško je predviđati, ali vjerujem da možemo nastaviti naš razvoj. Zahvaljujući našoj specijaliziranosti, ali i kvaliteti obavljenog posla u našoj branši, na ovom području, smo svakako među vodećima. Nažalost, tek sada se vraćamo na cijene kakve smo imali prije izbijanja krize, još 2008.godine, pa ne možemo jamčiti plaće kao u susjednim europskim zemljama. Ipak, već tijekom slijedeće godine planiramo da naši zaposlenici dođu do prosječne neto plaće od 6.500 do 7.000 kuna i to za 40 radnih sati tjedno, odnosno oko 170 mjesečno. Svojom stručnošću i znanjem i znanjem oni to zaslužuje i vjerujem da uz takve uvjete nećemo imati problema u daljnjem razvoju, iako se uskoro potpuno otvara i austrijsko tržište rada. Mi na naše zaposlenike gledamo kao na obitelj i uvijek ćemo se truditi biti što korektniji prema njima te im osigurati najbolje moguće uvjete rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije