GOSPODARSKI FORUM U PRELOGU

MINISTAR HORVAT ‘Pretvaramo Hrvatsku u konkurentnu poduzetničku investicijsku destinaciju’

Grad Prelog ponovno se pokazao kao odličan domaćin ove gospodarske manifestacije

U okviru održavanja Gospodarskog foruma Grada Preloga, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u petak je svečano uručio 15 ugovora temeljem Programa “Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta”, te još 19 ugovora iz Programa “Razvoj zadružnog poduzetništva” za 2019. godinu.

Na večerašnjoj svečanosti bio je očekivan i dolazak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, no vrlo vjerojatno zbog sastanka sa sindikatima ipak nije stigao u Prelog.

Ukupna vrijednost natječaja B Light iz programa Interreg Mađarska –Hrvatska 2014-2020. iznosi 7,65 milijuna eura, od čega je danas dodijeljeno 17 ugovora teških 4,2 milijuna eura. Maksimalni broj partnera u pojedinom projektu bio je 4, a minimalno po jedan s obje strane granice.

Dodijeljeni iznosi kretali su se u rasponu od 40.000 do 180.000 eura po partneru. Istovremeno je uručeno i 7 ugovora iz programa Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta za koji je prvotno predviđeno 3 milijuna kuna, ali se, zbog iskazanog interesa, taj iznos rebalansom podigao za još 700 tisuća kuna. Potpore su iznosile od 20 do 50 tisuća kuna.

Svečanost je zaokružena dodjelom sredstava iz programa Razvoj zadružnog poduzetništva za koji je, također, u startu osigurano 2 milijuna kuna, a rebalansom još 670 tisuća kuna. To je omogućilo sklapanje 19 ugovora u pojedinačnoj vrijednosti do 150 tisuća kuna.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat nije krio zadovoljstvo realizacijom ovih projekata.

-Tri su se lijepe stvari dogodile danas u Prelogu, sredini koja je prepoznata kao gospodarski najbrže rastući grad u protekle 2 godine. Zato smo Prelog s razlogom izabrali za dodjelu ovih ugovora čija vrijednost, u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje, iznosi 4,2 milijuna eura potpornih mjera za partnerstvo mađarskih i hrvatskih poduzetnika. Osigurali smo i 3,7 milijuna kuna za tradicijske i umjetničke obrte te ono što me posebno veseli 2,7 milijuna kuna za hrvatske zadrugare.

Osim toga, u večernjim satima održat će se Gospodarski forum na kojem će sudjelovati poduzetnici iz 5 sjeverozapadnih županija.

Mislim da je ovo sredina i okruženje unutar kojeg možemo čuti glas hrvatskog poduzetnika, ali isto tako i administracije koja je spremna i već 2 godine sustavno radi na umanjenju administrativnih prepreka, smanjenju poreznog opterećenja i pretvaranju Hrvatske u jednu konkurentnu poduzetničku investicijsku destinaciju, istakao je Horvat.

Značajnu ulogu u ovom projektu imao je i HAMAG-BICRO. Predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec naglasio je da su u posljednjih nekoliko godina njihove aktivnosti značajno intenzivirane.

-Svaka kuna poticaja, osobito kad govorimo o bespovratnim potporama, hrvatskim poduzetnicima itekako mnogo znači. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo provodi zadnje 2-3 godine. Cijeli ovaj proces intenziviran je 2016.godine što je rezultiralo time da se u ovom trenutku u hrvatskom gospodarstvu provode investicije vrijedne 11 milijardi kuna zbrojimo li sva sredstva koja osiguravaju Ministarstvo gospodarstva, HAMAG-BICRO i doprinos samih poduzetnika, nabrojio je Vrbanec.

Grad Prelog ponovno se pokazao kao odličan domaćin ove gospodarske manifestacije čiji je značaj kratko komentirao i preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

-Gospodarski forum je okupljanje gospodarstvenika kroz koje i Grad Prelog, a i svi mi koji ga vodimo, želimo zahvaliti našim gospodarstvenicima na njihovom doprinosu. Oni si ti koji vuku naš grad, ali i cijeli kraj prema naprijed i, na neki način, tjeraju nas da još bolje i kvalitetnije brinemo o gradu i svim njegovim stanovnicima. Ovogodišnji forum uvelike nadilazi lokalne, pa i regionalne okvire, jer ga je Ministarstvo gospodarstva iskoristilo za dodjelu ugovora o bespovratnim sredstvima. Sve to pokazuje da je naše gospodarstvo cijenjeno i da se rad naših poduzetnika itekako poštuje od strane Vlade RH, rekao je Kolarek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije