Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
MINISTARSTVO KRENULO U REALIZACIJU Država počinje graditi stanove za najam
RTL

POTICANA STANOGRADNJA

MINISTARSTVO KRENULO U REALIZACIJU Država počinje graditi stanove za najam

Ministarstvo graditeljstva krenulo je u realizaciju projekta u sklopu programa Poticane stanogradnje u sklopu kojega će se diljem Hrvatske graditi stanovi za najam

Taj projekt omogućen je zakonskim izmjenama s kraja lipnja ove godine, a cilj je omogućiti jeftini najam za deficitarni kadar u javnim službama, poput liječnika, nastavnika, znanstvenika i djelatnika u kulturi, kojih naročito nedostaje u slabije razvijenim područjima i na otocima.


U Ministarstvu ističu kako je u pripremi ovog zakona provedena i inicijalna anketa sredinom 2018. godine kojom su se tražili podaci o zainteresiranosti za takav oblik najma. Analiza je pokazala kako su za taj oblik najma stanova najviše zainteresirani liječnici i medicinsko osoblje, a zatim učitelji i profesori u osnovnim i srednjim školama. Potreba za takvim poticanjem zapošljavanja i ostanka deficitarnog kadra najveća je, pak, u Zadarskoj županiji, i to u Zadru i Biogradu na Moru te na Ugljanu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slijedi Brodsko-posavska (Slavonski Brod) te Karlovačka županija (Karlovac, Ozalj i Ogulin). Koliko bi stanova država trebala ukupno graditi još se ne zna, a u Ministarstvu graditeljstva kažu kako će Agencija za promet nekretnina (APN) uskoro objaviti javni poziv radi točnog utvrđivanja potreba i interesa za tu vrstu stambenog zbrinjavanja.

– Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno APN uskoro će objaviti poziv na koji će se moći javiti tijela državne uprave, osnivači institucija i ustanova nadležnih za kandidate i najmoprimce. Nakon obrade svih pristiglih zahtjeva, pristupit će se kupnji, gradnji ili obnovi postojećih zgrada za namjenu najma stanova, i to na područjima na kojima interes za takvu vrstu stambenog zbrinjavanja zaista postoji – kažu u Ministarstvu.

Ističu i kako rade na izradi strategije stanovanja, koju Hrvatska dosad nije imala, a čiji će sastavni dio biti i područje najma jer su, kažu, prepoznali potrebu mladih za tom vrstom stambenog zbrinjavanja. Napominju i da u Hrvatskoj takva mjera već postoji, s time da korisnici najma POS-ovih stanova, ako to žele, mogu i otkupiti stanove, a najamnina se odbija od cijene stana.

– Uskoro ćemo krenuti i sa POS plus programom, za koji ćemo uvjete objaviti još tijekom jeseni, a radi se o mogućnosti kupnje stanova na slobodnom tržištu – kažu u Ministarstvu. Odbijaju pritom kritike da je njihova politika stambenog zbrinjavanja promašena jer subvencije koje daje država, većom cijenom stanova odlaze u privatne džepove.

– S Ekonomskim institutom u Zagrebu proveli smo iscrpno istraživanje o stanju na tržištu nekretnina, koje je pokazalo da cijene nekretnina rastu tamo gdje raste broj turističkih noćenja. Upravo su i zbog tih razloga mjere poput POS-a i subvencioniranih stambenih kredita potrebne – tvrde u Ministarstvu graditeljstva.

Inače, u petak je bio zadnji dan za prijavu mladih koji svoje stambeno pitanje žele riješiti s pomoću subvencioniranih kredita, a odziv je ove godine rekordan. Do petka je APN-u pristiglo 3706 prijava, a prijave su prikupljane i u četvrtak.

– To je najbolji dokaz da su mladi prepoznali mjeru i da im je korisna jer se interes ni nakon trećeg poziva ne smanjuje, nego raste – naglasio je ministar Predrag Štromar, navodeći da je u obiteljima koje koriste tu mjeru dosad rođeno više od 850 djece.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5933

Reci što misliš!