Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
JELEN SELI U BELICU? Darko Pintarić: 'Preseljenje pogona planiramo do kraja godine'
Arhiva/eMedjimurje

kupili novi prostor

JELEN SELI U BELICU? Darko Pintarić: 'Preseljenje pogona planiramo do kraja godine'

- Radi se o prostoru od 7.500 četvornih metara, a naš cilj je da novi proizvodni pogon osposobimo do kraja godine - rekao nam je direktor Darko Pintarić

Nakon što je prije nekoliko godina pokrenut stečaj čakovečkog Jelena, a poslovanje, potom, mnogo uspješnije nastavljeno pod nazivom Jelen Professional, do nas su stigle informacije o mogućem preseljenju tvrtke.

Direktor Darko Pintarić potvrdio nam je da su prije deset dana kupili novi prostor u Belici i najavio da bi do eventualnog preseljenja moglo doći do kraja godine. Objašnjavajući razloge ovakvog poteza kratko se vratio u prošlost.

- Kao što je poznato Jelen d.d. je 2012. godine otišao u stečaj. U tom trenutku smo izgubili radna mjesta, sredstva za rad i praktički ostali na ulici. Nakon toga smo odlučili krenuti ponovo, iznajmili smo strojeve i zgrade i nakon sedam godina plaćanja zakupnine, kupnje novih strojeva, iznenada nam se ukazala prilika kupiti proizvodni pogon u Belici. Cijena je bila povoljna, pa smo brzo reagirali i odlučili se za kupnju. Nakon ovakvog poslovnog poteza mala je mogućnost da u konačnici neće doći do preseljenja.

Pintarić je zadovoljan brzinom kojom se odvijala cijela „operacija“.

- Od saznanja za mogućnost kupnje do sklapanja ugovora s bankom, u čijem je vlasništvu bio taj prostor, prošla su svega 2 mjeseca. Prije desetak dana smo posao i realizirali, pri čemu nam je svojom ekspeditivnošću umnogome pomogla i sama banka zahvaljujući kojoj smo u kratkom roku uspjeli dobiti potrebni kredit.

Novi prostor površinom je znatno veći od sadašnjeg.

- Radi se o prostoru od 7.500 četvornih metara, dok trenutno ovdje koristimo oko 4-4,5 tisuće kvadrata. Uz nas, u ostatku prostora ovdje je u najmu i desetak drugih tvrtki. Prostor koji smo kupili u Belici je vrhunski građen, bivši je vlasnik to napravio na visokom nivou i tamo se već odvijala proizvodnja. Tako je prostor na katu služio kao šivaona dok su u prizemlju skladišta. Postoji i jedan ogromni skladišni prostor u koji stane oko 3 tisuće paleta. Taj dio ćemo vjerojatno i sami dati u najam jer nadilazi i naše potrebe, a vidjet ćemo što donosi budućnost, kaže Pintarić

Direktor je zadovoljan rezultatima koje postižu, jer su posljednjih godina u kontinuiranom plusu.

- Danas imamo 175 zaposlenih, a prošle smo godine ostvarili promet veći od 30 milijuna kuna. Polovicu prihoda ostvarujemo na inozemnom tržištu kojem je namijenjeno oko 70 posto naše ukupne proizvodnje zbog toga jer radimo dosta doradnih poslova - kaže.

Iako se radi o branši u kojoj primanja nisu visoka, u Jelenu nastoje osigurati rast plaća.

Prošle godine je prosječna neto plaća iznosila 3.505 kuna uz dodatak putnih troškova. Ove godine su plaće rasle za desetak posto, čemu je pridonijelo povećanje neoporezivog dijela.

Jelen Proffesional je na domaćem i inozemnom tržištu prepoznatljiv po izradi specijalne obuće

- Godišnje proizvedemo oko 200 tisuća pari obuće. U pitanju je pretežno radna obuća i obuća za specijalne namjene – vatrogasna, vojna, policijska. Naša se proizvodnja temelji na posebnim zahtjevima koje ne može svatko napraviti, pa to onda izrađujemo ovdje.

S obzirom na stanje kupljenog prostora preseljenje se neće dugo čekati.

- Naš cilj je da novi proizvodni pogon osposobimo do kraja godine. Pregledali smo što je sve potrebno tamo napraviti i nadam se da ćemo u tom kratkom vremenu uspjeti pronaći izvođače  i obaviti sve potrebne zahvate. Zasada ne planiramo povećanje broja radnika, ali bude li potrebe za to svakako ćemo razmišljati u tom pravcu, zaključio je Pintarić.                                                                                                        

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!