Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
MEĐIMURSKI DEMOKRATSKI SAVEZ 'Maćehinski odnos države naspram ženama Meisa'
G.G.

OGLASILI SE PRIOPĆENJEM

MEĐIMURSKI DEMOKRATSKI SAVEZ 'Maćehinski odnos države naspram ženama Meisa'

Iz Međimurskog demokratskog saveza su ogorčeni činjenicom što država ne želi oprostiti dug Meisu koji je većinski u njezinom vlasništvu, dok istovremeno pomaže 3. maj, tvrtku koja je većinski u privatnom vlasništvu

Sudbina 3. maja rješava se na sjednici Vlade RH, pred televizijskim ekranima brojni akteri izražavaju zadovoljstvo što je Vlada, a zapravo mi, još jednom postala jamac 3. maju za 150 milijuna kuna kredita, a predsjednik Vlade RH predstavlja ambiciozni plan za spas 3. maja.

'Prva faza bi se odnosila na deblokadu računa, druga na dogovor brodogradilišta, Vlade i naručitelja brodova s ciljem iznalaženja adekvatnih financijskih sredstava koji bi omogućili dovršetak tih brodova, a treći korak bio bi pronalaženje ozbiljnog partnera koji bi našao interes za održivost, vjerojatno ponovno kroz neke prilagodbe i restrukturiranje - tako stoji u priopćenju koje je javnim glasilima uputio Međimurski demokratski savez.

U priopćenju dalje navode kako je država do danas imala različit odnos prema Meisu i 3. maju, što nam pokazuje i ova mala usporedba.

- Meiso je poduzeće osnovano 1978. godine, sa sjedištem u Goričanu. Danas zapošljava 370 radnika. Osnovni program proizvodnje je izvoz gornjišta obuće i izrada gotove zaštitne obuće s čeličnom kapicom ili termo kapicom te proizvodnja zaštitne ženske obuće. Prosječna plaća u Meisu je 3.564 kune. U Meisu su zaposlene većinom žene. Osnovni problem u poslovanju Meisa je dug prema državi koji je, u desetak godina, s 8 milijuna, s kamatama narastao na 23 milijuna. Država se ne želi odreći svojih potraživanja. Meiso podmiruje sve svoje obveze, ali ne i naslijeđeni dug, jer ga nema od čega platiti. Meiso je 80 % u vlasništvu države.

3. maj je najveće hrvatsko brodogradilište, sa sjedištem u Rijeci. Dio je Uljanik Grupe. Bavi se izgradnjom tankera, teretnih i kontejnerskih brodova, te trajekata. Danas zapošljava 900 radnika. Prosječna plaća u 3. maju je 6.800 kuna. U 3. maju rade većinom muškarci. Država je do sada poslovanje 3. maja pomogla sa više od 9 milijardi kuna (!).  3. maj je većinski u privatnom vlasništvu.

Iz odnosa države prema ovim poduzećima, koji je očito neravnopravan i nepravedan, možemo iščitati i politike centralne vlasti na različitim razinama: regionalnoj, gospodarskoj, pa i rodnoj. Politike koje nisu imale ravnopravan pristup prema određenim gospodarskim granama, hrvatskim regijama i dijelovima hrvatske populacije. Naime uočljiva je razlika u pristupu centralne vlasti prema određenim industrijskim granama; do danas je država brodogradnju pomogla sa skoro 35 milijardi kuna (!), tekstilnu i obućarsku industriju sa stotinjak milijuna kuna, sva brodogradnja smještena je u županijama uz jadransku obalu, tekstilna i obućarska u Međimurju i susjednim županijama, većina zaposlenih u brodogradnji su muškarci, a u tekstilu i obući žene - kažu iz MDS-a.

Zbog toga MDS poziva Vladu Republike Hrvatske da uspostavi ravnopravan odnos prema svim hrvatskim građanima, gospodarskim subjektima i regijama, odnosno da u rješavanju problema pomogne MEISU na istoj razini kao što pomaže i 3. maju.

Priopćenje s gore spomenutim pozivom potpisuje predsjednik MDS Željko Pavlic.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!