Međimurci na Saboru graditelja u Cavtatu

U organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera i pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u Cavtatu je protekloga tjedna održan Sabor graditelja 2012. na kojem je sudjelovala i delegacija Društva građevinskih inženjera i tehničara
Međimurja.

Graditelji iz zemlje i inozemstva svake se četvrte godine okupljaju kako bi ocijenili stanje graditeljstva te predstavili značajne projekte i zanimljiva inženjerska rješenja i inovacije iz svih područja građevinarstva. Ocijenjeno je stanje u graditeljstvu i njegova uloga u razvitku hrvatskoga gospodarstva, raspravljalo se o graditeljstvu kao poticatelju razvoja i posebno o načinu na koji je ono dosad konkuriralo na domaćem i stranim tržištima.

Kritički su razmotrena ostvarenja dosadašnjih i budućih zadaća graditelja s područja energetike, infrastrukture i javne nabave. Nova ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš predstavila se na zatvaranju skupa. – Mislim da je ovo pravo mjesto na kojem svi zajedno promišljamo kako građevinskoj struci podići ugled i vratiti joj mjesto koje joj pripada u cjelokupnom gospodarstvu RH. Ovo je i prilika da pozovem sve građevinare da se ne boje izazova, da krenu hrabro u nove investicije, poručila je ministrica.

Predstavljeni su i nacrti novih zakona koje Ministarstvo priprema u području prostornog uređenja i graditeljstva. Osnovnom porukom Sabora javnosti ”Graditeljstvo – poluga razvoja” graditelji su ukazali na značaj graditeljstva za razvoj hrvatskog gospodarstva. O tome se otvoreno govorilo; predstavljeno je niz projekata i građevina koje su hrvatski graditelji
izgradili, grade ili koje bi trebali graditi.

Time je potvrđena činjenica da je građevinarstvo jedna od najvažnijih grana gospodarstva. Zanimljivu i zapaženu stručnu prezentaciju o realiziranoj građevini, novoj lakirnici investitora Eko Međimurje iz Šenkovca predstavio je Ratko Matotek, dipl.ing.građ., član DGITM-a Čakovec, koji je na projektu sudjelovao u svojstvu nadzornoga inženjera.

Na Saboru su svečano dodijeljene tri nagrade za životno djelo koja HSGI, koje se dodjeljuju jednom u četiri godine članu koji je u duljem vremenskom razdoblju aktivno i uspješno radio na obavljanju zadataka i unapređivanju rada stručnih i društvenih organizacija građevinskih inženjera te da je pridonio popularizaciji graditeljske struke, a među dobitnicima nagrade je dr.sc. Danijel Režek, član DGITM-a Čakovec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije