Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
PUŠENJE I POREZNA REFORMA Ministar Kujundžić: Cijena cigareta mora biti dvostruko veća
Patrik Macek/PIXSELL

ne popušta - želi 50 kuna za kutiju cigareta

PUŠENJE I POREZNA REFORMA Ministar Kujundžić: Cijena cigareta mora biti dvostruko veća

Na pitanje o kolikom poskupljenju konkretno govori, ministar je odgovorio da cijena cigareta u Hrvatskoj mora biti dvostruko veća i u prosjeku iznositi 50 kuna ako se želi spriječiti da djeca postanu pušači.- Mi možemo spasiti 15 tisuća života godišnje - kaže on

Osobno ću uvijek zagovarati sve preventivne mjere, a jedna od najučinkovitijih mjera prevencije pušenja je visoka cijena cigareta – ponovio je danas  ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, tijekom posjeta Klinici za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj.

Iako je tema posjeta bio Tjedan dojenja, pušenje je aktualna priča kao dio poreznih promjena. Na pitanje o kolikom poskupljenju konkretno govori, ministar je odgovorio da cijena cigareta u Hrvatskoj mora biti dvostruko veća i u prosjeku iznositi 50 kuna ako se želi spriječiti da djeca postanu pušači.

– To je nešto na čemu ja i svaki ministar zdravstva mora uvijek ustrajati. Od posljedica pušenja u Hrvatskoj umre 15 tisuća ljudi, umre jedna Makarska. To je razlika između broja rođenih (37 tisuća) i broja umrlih (52 tisuće) kod nas. Mi možemo spasiti 15 tisuća života godišnje. Osim toga, u Europskoj uniji se procjenjuje da je gospodarska vrijednost ljudskog života oko tri milijuna eura. Prema tome, 15 tisuća prekomjernih smrti gospodarstvo košta oko 45 milijardi eura, a BDP nam je oko 52 milijarde eura.

Sve kad bi cijena ljudskog života u Hrvatskoj vrijedila triput manje, dakle, milijun eura, 15 tisuća mrtvih je gubitak od 15 milijardi eura – računica je ministra zdravstva. Visoka cijena jedino je što će cigarete učiniti manje dostupnima, smatra ministar Kujundžić, dodajući da slike na kutijama sa strašnim posljedicama ove navike nisu imale nekakav konkretan učinak.

Prema podacima Eurostata u Hrvatskoj su, uz Bugarsku i Poljsku, cijene cigareta najmanje u Europskoj uniji, a jednako tako smo i među zemljama s najvećim brojem pušača s oko 30 posto stanovnika s tom ovisnošću. Najskuplja je kutija cigareta u Velikoj Britaniji i Irskoj, oko 90 kuna u prosjeku, a u Njemačkoj je to oko 50 kuna.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!