Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
KINEZI ODUŠEVLJENI MEĐIMURJEM Zhu Lieke: 'Uvjeren sam da će Međimurje biti važna točka na novom 'Putu svile''
Međimurska županija

ZAINTERESIRANI ZA SURADNJU

KINEZI ODUŠEVLJENI MEĐIMURJEM Zhu Lieke: 'Uvjeren sam da će Međimurje biti važna točka na novom 'Putu svile''

Na konferenciji su predstavljene mogućnosti gospodarske i trgovinske suradnje s kineskom pokrajinom Shaanxi koja ima 40 milijuna stanovnika, a prednjači u proizvodnji električnih automobila

U organizaciji Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, Međimurske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec, u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. u Čakovcu, s ciljem daljnjeg unapređenja gospodarskih odnosa s NR Kinom, održana je Konferencija za promociju gospodarske i trgovinske suradnje te B2B razgovori kineskih i hrvatskih tvrtki. 

Brojni gospodarstvenici iz Međimurske i drugih županija iskoristili su priliku da uspostave veze i kontakte, razmjene iskustava te razgovaraju o budućim investicijskim i promocijskim programima.

Konferencija je započela tête-à-tête susretom župana Međimurske županije Matije Posavca s potpredsjednikom Narodne vlade provincije Shaanxi Zhu Liekeom. Potpredsjednik Lieke izrazio je zadovoljstvo posjetom naglasivši interes za suradnju kroz uspostavu logističkih i distribucijskih centara poglavito zbog izuzetnog geografskog položaja.

- Regija Shaanxi ima godišnji gospodarski rast od 8%, prednjači u proizvodnji električnih automobila i s obzirom na izvrsne odnose naših dviju zemalja, smatramo da je upravo Međimurska županija pogodna destinacija za daljnje unapređenje gospodarskih odnosa naših dviju zemalja - rekao je.

Župan Posavec je zahvalio što je upravo Međimurska županija izabrana za posjet visoke političke i gospodarske delegacije provincije Shaanxi te naglasio da Međimurska županija može pored izvrsnog geografskog položaja ponuditi i razvijenu infrastrukturu i industriju, ali je otvorena i za suradnju na području turizma, zdravstva i obrazovanja.

- Brojkama se u bilo kojem pogledu ne možemo uspoređivati, ali s obzirom na geografski položaj i izvrsne odnose sa susjednim zemljama zasigurno smo konkurentni i drago mi je ako ćemo biti poveznica Kine i Europe na novom Putu svile - rekao je župan.

Na samoj konferenciji prikazan je promotivni video o Shaanxi provinciji, koja se s oko 40 milijuna stanovnika i BDP-om većim od 300 milijardi USD posebno ističe u razvoju sektora obrazovanja, znanosti i zdravstva što je, bez obzira na veličinu, sličnost s Međimurskom županijom.

Na otvorenju konferencije nazočne je pozdravio župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik HGK ŽK Čakovec Mladen Križaić koji je kazao kako je ovo tek prvi korak i da je pred HGK ŽK Čakovec veliki posao povezivanja hrvatskih i kineskih poduzetnika te je izrazio nadu da će već sljedeće godine međimurski poduzetnici izlagati na 5. jubilarnom međunarodnom sajmu gospodarstva "Put svile" čiji je glavni organizator provincija Shaanxi.

U pozdravnom govoru potpredsjednik Provincije Zhu Lieke naglasio je da Međimurska županija nije odabrana slučajno za ovaj posjet te nije krio zadovoljstvo viđenim.

- Imamo puno toga zajedničkog. Naš posjet je prvi korak i uvjeren sam da će upravo Međimurska županija biti važna točka na novom "Putu svile", a s obzirom na izvrsne odnose naših dviju zemalja i izvrsna poveznica naše Provincije, ali i NR Kine s europskim zemljama - rekao je.

Potencijale Međimurske županije predstavili su Sandra Polanec Marinović, ravnateljica JU REDEA i Ivan Plačko, direktor Tehnološko inovacijskog centra. U nastavku su predstavljene kineske firme i njihovi predstavnici te su upriličeni poslovni razgovori.

Najnovije

Reci što misliš!