REDEA organizirala dvodnevnu edukaciju “Državne potpore”

U organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA d.o.o. 5. i 6. studenog održana je edukacija na temu “Državne potpore”. Dvodnevnu edukaciju vodila je Alberta Criscuolo, odvjetnica i stručnjakinja s dvanaestogodišnjim međunarodnim iskustvom na ovom području.

Edukacija je bila namijenjena prvenstveno predstavnicima razvojnih agencija Sjeverozapadne Hrvatske, ali i predstavnicima jedinica regionalne i lokalne samouprave kako bi se upoznali s ključnim načelima funkcioniranja državnih potpora i osvijestili o samom značaju državnih potpora, što će osobito biti važno nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, s obzirom da će od tog trenutka o prirodi državnih potpora odlučivati Europska komisija.

Ova tematika svakako će biti od izrazito velikog značaja i za hrvatske poduzetnike. Petnaestak sudionika edukacije upoznalo se s načinima i oblicima pomoći kroz državne potpore, osobito s praksom Europske unije kada je riječ o provedbi mjera državnih potpora. Naglasak je bio na razlici između općih mjera (koje su dostupne svima i kroz koje se financijska potpora dodjeljuje svim prijavljenim kandidatima), potpora male vrijednosti (de minimis) i potpora koje direktno ili potencijalno ugrožavaju tržišno natjecanje. 

Criscuolo je naglasila kako je ovo vrlo kompleksna tematika i pravno je često nedorečena te tumačenja državnih potpora često ovise od slučaja do slučaja. Jedan od zaključaka same edukacije bio je činjenica da će u Republici Hrvatskoj na svim razinama biti potrebno još mnogo ovakvih edukacija za sve one koji na bilo koji način provode neku ekonomsku djelatnost, neovisno o pravnom statusu, kako bi se dobio kvalitetan uvid u ovo područje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije