Najtežu godinu ublažavaju javni radovi

Ivančica Božić iz Domašinca izabrana je za najdjelatnicu najveće “firme” u Međimurskoj županiji, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Čakovečka područna služba ni u vrijeme alarmantnog broja nezaposlenih ne odustaje od običaja da svake godine, povodom Dana HZZ-a, izabere svog najdjelatnika, po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj.

Slavljenica je priznanje zaslužila za rezultate u provođenju mjera aktivne politike zapošljavanja. U HZZ-u radi devet godina.

Vladimir Zebec

– Posla imamo jako puno. Prema rezultatima mjera aktivne politike zapošljavanja Međimurska županija pri samom je vrhu u Hrvatskoj. U prvih deset mjeseci ove godine u mjere je uključeno tisuću građana – otkriva. U Međimurju u ovom trenutku 7560 građana čeka bilo kakav posao. Javljaju se na oglase kojih je sve manje. Oni koji najteže mogu do posla imaju priliku sudjelovati u javnim radovima u gradovima i općinama. Ove godine takvih je bilo više od 400. Samo je Prelog na javnim radovima zaposlio stotinu građana. Oni s VSS stažiraju u Gradskoj upravi.

– Zadovoljni smo odazivom i poslodavaca i nezaposlenih. Ublaženi su neki od kriterija, pa tako stažirati mogu i osobe koje su radile razne poslove izvan struke i skupile radni staž – ističe I. Božić. Razloga za slavlje baš i nema jer je samo u ovoj godini broj zaposlenih Međimuraca pao za više od 850.

Pročelnik Zebec ne pamti tako tešku situaciju u posljednjih 35 godina. U prvih devet mjeseci bez posla je ostalo 4260 građana koji su se došli prijaviti na burzu. Raste i broj korisnika novčane naknade, kojih je sad 2500, a broj potreba za radnicima smanjen je u odnosu na prošlu godinu za čak 17 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije