Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
DOBRA PRAKSA Upravna zgrada kompleksa bivše vojarne u Čakovcu postala primjer energetski visoko učinkovite zgrade
Benjamin Bauer

INVESTICIJE

DOBRA PRAKSA Upravna zgrada kompleksa bivše vojarne u Čakovcu postala primjer energetski visoko učinkovite zgrade

U upravnu su zgradu ugrađeni solarni kolektori za grijanje potrošne tople vode, sustav pametnog mjerenja potrošnje energenata, zamijenjena rasvjetna tijela s visoko učinkovitom LED rasvjetom te opremljene kuhinje s visoko učinkovitim kuhinjskim aparatima

Upravna zgrada na području kompleksa bivše vojarne u Čakovcu, u kojoj su trenutno smještene Međimurska energetska agencija d.o.o., Menea, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije Redea i još dvije javne institucije, opremljena je u sklopu projekta 'Rures' kao primjer dobre prakse energetski visoko učinkovite zgrade.

U upravnu su zgradu ugrađeni solarni kolektori za grijanje potrošne tople vode, sustav pametnog mjerenja potrošnje energenata, zamijenjena rasvjetna tijela s visoko učinkovitom LED rasvjetom te opremljene kuhinje s visoko učinkovitim kuhinjskim aparatima (A+++).

U prostorijama Međimurske palače turizma u Čakovcu, održan je 8. sastanak Regionalne energetske grupe (REG), koja je osnovana u okviru projekta Rures - Promicanje održive upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima.

dd26673319dba622b72995864cd13159.jpg?v=2

Na sastanku je uz prikaz pilot investicije u Upravnoj zgradi kompleksa bivše vojarne u Čakovcu, predstavljen i primjer dobre prakse pilot investicije u Mađarskoj te iskustva u provedbi projekata energetske obnove u Međimurskoj županiji s prijedlogom za buduće programsko razdoblje. 

U sklopu projekta Rures dosad su implementirane sljedeće pilot aktivnosti: solarno E-Drvo u Sloveniji, dvorište obnovljivih izvora energije u Mađarskoj i visoko energetski učinkovita javna zgrada u Čakovcu, a u provedbi je i sustav rekuperacije u javnom sportskom centru u Njemačkoj te inteligentno mjerenje potrošnje vode u Poljskoj.

- Razmjena iskustava između projektnih partnera je iznimno bitna za regije, ne samo u Središnjoj Europi već i mnogo šire jer pozitivne primjere iz drugi država možemo implementirati u Hrvatskoj, ali i obrnuto - istaknula je Maja Bratko, viša stručna suradnica iz Menea-e.

Projekt Rures provodi se u razdoblju od 36 mjeseci (započeo u srpnju 2017.), u sklopu transnacionalnog programa Interreg Središnja Europa.

Međimurska energetska agencija d.o.o. sudjeluje kao projektni partner, a partner u projektu je i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

Vodeći partner projekta je Aufbauwerk Region iz Leipziga (Njemačka), dok su ostali partneri institucije iz Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke i Hrvatske.

Glavni cilj projekta je iskoristiti potencijale obnovljivih izvora energije i povećati energetsku učinkovitost u ruralnim regijama pošto one imaju veliki potencijal za postizanje energetske autonomije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.169.295,25 eura, a budžet hrvatskih partnera iznosi 369.105,00 eura. 

4520c24cff488374587f2e4ec622fe95.jpg?v=2

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5933

Reci što misliš!