vinograd za zlatna vina

PUŠIPEL PRESTIGE Proglašen najboljim: Branimir Jakopić je vlasnik najboljeg vina od davnina

Bajkovitost boje, mirisa i okusa u jednoj kapljici

– Potpuno sam iskren i kažem kako nisam previše iznenađen što je naš ili moj pušipel prestiq-izborna berba bobica 2015. dobio ovo lijepo priznanje, jer je ovom predikatu dano mnogo pozornosti, no da je najbolji od svih, ipak me iznenadilo, kaže Branimir Jakopić, prvi čovjek vinske kuće i vinarske obitelji Jakopić iz Železne Gore.

>> ŠAMPIONSKA VINA Pušipeli Jakopića i Preinera šampioni hrvatskih autohtonih sorti vina!

– Ne kako mnogi misle u podrumu, nego već tijekom dozrijevanja i na kraju kad berba grožđa započnje vinogradar, u ovom primjeru ja, odlučuje koje grožđe, a zatim mošt i onda vino ide za predikate, naglašava Branimr, koji vrlo dobro razumije kako vina u Međimurju i Hrvatskoj postaju zanimljiva ne samo za konzumente nego i mnoge druge, te kao vrstan stvaratelj vina preuzima i ulogu ‘prosvjetitelja-predavača’ za one koji uvijek žele znati nešto više.

A nešto više je i pitanje i odgovor gdje, na kojem mikro lokalitetu je raslo grožđe iz kojeg je stvoren šampion.

– Grožđe je uzgojeno ili je raslo i dozrijevalo na lokalitetu Orehovčak, blizu naše obiteljske i vinarske kuće, u vinogradu straome 47 godina. Odmah kažem kako je na ovom lokalitetu usporedo s pušipelom, rasla, uzgojena i pobrana graševina za koju smo u Londonu prije dvije godine dobili platinasto odličje. (Susjedi Slovenci bi rekli: nevrjetno!)

Tako mogu reći kako je ovo vinograd za zlatna vina, jer bilo je već odličja za vina iz ovog temeljnog vinograda Jakopićevih u kojemu sam radio kao dijete čiji rad je posmatrao i učio o ljepoti i značaju vinogradarstva otac Martin, koji u ono vrijeme niti sanjao nije da će vino iz Orehovčaka dospjeti do Zagreba, a kamo li do Londona, priča nam Branimir, dok mi (sljednik Filip i ja) vazmenim mirom uživamo u kapljici kolosalnog pušipela izborne berbe bobica 2015. – kaže.

Stvarano u inox i drvenim bačvama

Kako god bio dobar štof, ne znači kako će slab šnajder sašiti dobro, a kamo li vrhunsko odijelo. Tako je i kod grožđa. To znači kako je u podrumu trebalo bdijeti i mnoge stvari činiti kako bi vino postalo vrhunsko.

– Gledajte, već sama berba koja je obavljena krajem studenog 2015. nije bila jednostavna, a složen je i cijeli postupak od prešanja i pretaknja mošta do zorenja vina. Ipak, kada znaš što želiš, a mi smo željeli vrhunsko vino, ipak je u duši radost i ‘zamagadiš’ mnogo toga, pa i razmišljanje kako je namjesto tisuću litara u redovitoj berbi moglo biti deset puta više.

Ukratko, više puta smo pretakali mošt, a onda i vino iz inox bačvi u drvene ‘lagve’ i obrnuto, pazivši na svaki detalj i naravno kušajući više puta, sve dok nije dostignuto ono čemu sam težio. Naravno, da sam se savjetovao i tražio mišljenja struke, no na kraju sam sam odlučio i danas sam jako ponosan i sretan kako i svi moji kod kuće, supruga Nadica, dečki Filip, Martin i Vinko, brat Darko i supruga njegova Maja i najviše Martin i Ana, roditelji i začetnici svega ovoga što danas i kroz vino baštinimo.

Ponosan sam i na sve naše radnike, sretan što imam magistra Milorada Šubića i naravno na naše vinogradare i vinare, osobito članove Hortus Croatiae, rekao je Branimr Jakopić, natočivši ‘vino za gospodu’ gdje smo i u zadnjoj kapljici osjetili svu blagodat boje, mirisa i okusa.

Vrhunsko pušipel prestiqe bijelo vino-izborna berba bobica 2015. je izrazito slatko i sadrži grandioznih 14,6 volumnih postotaka alkohola. Dobitnik je zlatnog decantera (2018. Decanter-World Wine Avards) i Velike zlatne medalje ‘Vino Slovenije 2017.’ u Gornjoj Radgoni. Prodaje ili kupuje se u lijepo dizajniranoj boci s krasnom etiketom od 0,50 litara (pola litre).

Vina od davnina, revija je autohtonih sorata vina i treba biti cijenjena upravo iz razloga što predstavlja i govori o vinima koja su izniknula u Domovini i u vrijeme kada su strane sorte ‘isforsirane’, kao savršenstvo. Na ovogodišnjoj reviji bila su 130 uzoraka autohtonih sorti vina među kojima je blistao pušipel, kojeg je uz Jakopića predstavila i Vinarija Preiner iz Svetog Urbana, osvojivši šampionski naslov u kategoriji redovitih berbi.

I sve ovo pred Urbanovo i Festival pušipela 2019. za koje je međimurski župan Matija Posavec, župan koji zna što vino znači za turizam i gospodarstvo, rekao kako će biti bolje od 2018. i i slabije od 2020., po svim kriterijima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije