SKUP MEĐIMURSKIH VOĆARA

POVIJESNA PRILIKA Hrvatska je međimurskim voćarima spremna besplatno izgraditi hladnjaču

Ono što sami nisu mogli ili bili u stanju izgraditi, a znali su da im treba, a to je hladnjača za voće i povrće, sada im besplatno, kao na dlanu nudi hrvatska država. Međimurska županija samo treba odrediti lokaciju na kojoj će niknuti skladišno-distribucijski centar za 5000 tona voća, uglavnom jabuka.

U konferencijskoj dvorani Croata Isulanus Grada Preloga u četvrtak, 4. travnja 2019. održan je skup međimurskih voćara na kojemu je predstavljen Projekt izgradnje hladnjače za voće i povrće, kojeg su predstavili dr. Boris Puškar iz Agencije za poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede, Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice i Irena Siladi iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koji čine Stručno tijelo ministarstva koje je izradilo program kojim se želi riješiti problem neprodanih jabuka, u Hrvatskoj star otkako je ona članica Europske unije.

Njihovi domaćini bili su Tomislav Horvat, predsjednik Međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća, Mladen Dobranić, tajnik udruge te Ivan Kudec i Marko Šarčević, članovi Hrvatske voćarske zajednice i sudionici razgovora na spomenutu tematiku na državnoj razini. Doktor Puškar, rekao je kako hrvatske voćare muči problem uskladištenja jabuka, na što se navezuje nemogućnost kvalitetne prodaje i velika konkurencija uvoznih jabuka, naravno i drugog voća i povrća.

Aktualna hrvatska vlast i nadležno ministarstvo ovaj problem žele riješiti na način da u Hrvatskoj izgradi, odnosno ponudi izgradnju 20 hladnjača sa skladištima.

– Program ili projekt prvo predstavljamo u Međimurskoj županiji koja pod voćnjacima ima 524 hektara zemljišta koje obrađuje 453 voćara, od kojih je 96 poencijalno zanimljivo. Projekt u slobodnom prijevodu znači kako država besplatno ‘daje stan’, a voćari će ga održavati. Dakle, voćari ništa ne trebaju platiti, dobivate hladnjaču ‘na dlanu’ samo se morate dogovoriti gdje će ona biti, a kada se izgradi biti će data na upravljanje isključivo proizvođačima.   

Međimurska županija treba odrediti lokaciju na kojoj će niknuti skladišno-distribucijski centar za 3000 tona voća i 2000 tona povrća, koje će na tržište ići pod markicom s oznakom hrvatska jabuka, rekao je između ostalog dr. Puškar dodajući kako je krajnji cilj programa i projekta zadržavanje ljudi, u ovom primjeru voćara i povrćara u ruralnom dijelu Hrvatske.

Jedino udruženi možemo opstati, a ovo je prava prilika

Novoustoličeni predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota na početku svoga izlaganja rekao je kako je radostan što je Međimurska županija kao ‘liderska županija’ odabarna da bude prva u kojoj se projekt hladnača za voće i povrće  predstavlja.

– Imamo sreću što imamo ljude kao što su doktor Boris Puškar i Irena Siladi koji imaju osjećaj i volju započeti rješavati ogroman problem, a problem je prodaja voća u najvećem postotku jabuka. Problem koji je za hrvatske voćare započeo ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i jasno pokazuje kako smo u EU ušli nespremni. Hrvatske voćare, a vrlo snažno i međimurske koji su perjanica proizvodnje jabuka pritišće nelojalna konkurencija, prvenstveno uvozne jabuke iz Poljske. 

Svi znamo kako nam je problem nejedinstvenosti na tržištu i sada je šansa generacije- naraštaja da se udružimo. Jer samo udruženi možemo se spasiti što se spasiti da i ozbiljno konkurirati. Treba pronaći do 10 voćara koji su spremni uložiti određeni iznos novca i otići kod župana, koji će sa svojim službama pronači lokaciju, papiri su spremni i za tri gdine u Međimurju možete imati najmoderniju hladnjaču sa skladišnim kapacitetima i sve to besplatno, naglasio je Markota, dodavši kako ovog trenutka među voćarima nema zajedništva.

Program podupire i Irena Siladi koja moli voćare da ne propuste ovu prigodu, a isto traži i Marko Šarčević, i još neki voćari. Prilika povijesna je tu, sada treba zaboraviti na sitne interese i međimursku neslogu, krenutu do župana i zaista u rekordnom vremenu se desetljetni problem može riješiti. I sve besplatno jer novac daje država.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije