Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
BORBA ZA UČENIKE Vajda mesarima nudi 1000 kuna stipendije, besplatne udžbenike, darove...
Žarko Bašić/PIXSELL

MANJAK MESARA

BORBA ZA UČENIKE Vajda mesarima nudi 1000 kuna stipendije, besplatne udžbenike, darove...

- Ne moraju u inozemstvo radi boljeg života - kažu iz Vajde koja se povezala sa Srednjom školom Prelog koja iduće školske godine planira upisati sedam mesara

Tisuću kuna mjesečne stipendije, topli obrok, besplatne udžbenike i mogućnost rada preko praznika za satnicu od 34 kune... Sve to učenicima nudi Mesna industrija Vajda iz Čakovca, u vlasništvu grupe Pivac. Kao i brojne druge tvrtke, Vajda ima problema s manjkom mesara, pa se povezala sa Srednjom školom Prelog. 

– Ovo je primjer kako jedna obrazovna ustanova može surađivati s realnim sektorom – kaže predsjednik uprave Alen Kajmović. Vajda ima 250 zaposlenih, među kojima je i sedamdesetak mesara za kojima postoji stalna potražnja. Uz stipendije koje su povećane sa 600 na 1000 kuna ta je tvrtka odlučila financirati i kupnju udžbenika za učenike koji se upišu za mesare što je, smatra, jedini takav slučaj u Hrvatskoj. Nudi i plaćanje naknade za obavljanje praktične nastave, darove za Uskrs i Božić. 

Nakon školovanja čeka ih siguran posao i iznadprosječna primanja u odnosu na prosjek u industrijskoj proizvodnji. Ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur kaže da su lani uspjeli upisati samo tri mesara, a za iduću planiraju sedam mjesta. 

– Pozivam učenike i njihove roditelje da izaberu zanimanja koja im nude brzo zapošljavanje – napominje i dodaje da ne moraju u inozemstvo radi boljeg života. Planiraju upisati i prve pivare pa su se povezali s čakovečkom pivovarom u kojoj će obavljati praktičnu nastavu. Prođe li sve po planu, škola će dograditi svoj restoran i pivovaru. 

– Imamo organiziran učenički servis, pa učenici mogu preko praznika raditi u tvrtkama i nešto zaraditi. Potpisuju se ugovori i plaćaju se sva davanja državi – kaže Gregur.

Učenicima je osiguran i besplatni prijevoz. U potrazi za radnicima stipendije nude i obućarske, građevinske i metaloprerađivačke tvrtke koje sad daju i novčane naknade za obavljenu praktičnu nastavu, dok su prije nekoliko godina neki to odbijali smatrajući da je dovoljno da učenicima daju mogućnost besplatne obuke. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!