Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
Iako će poskupjeti dvije kune od 1. siječnja, Kujundžić traži 50 do 350% skuplje cigarete
Patrik Macek/PIXSELL

ĐACI 3. PO PUŠNJENJU U EU

Iako će poskupjeti dvije kune od 1. siječnja, Kujundžić traži 50 do 350% skuplje cigarete

Hrvatski su đaci na visokom trećem mjestu po pušenju, iza Italije i Bugarske, a već u dobi od 11 godina četiri posto dječaka barem dvaput se napilo. Puši deset tisuća djece u dobi između deset i 14 godina!

Dostupnost cigareta i alkohola hrvatskoj je djeci usprkos zakonima prosječno deset posto veća nego u drugim europskim zemljama. Posljedično, samo je 2017. u 653 prometne nesreće koje su uzrokovali mladi do 24 godine pod utjecajem alkohola poginulo 17 osoba.

I dok je Hrvatska na visokom mjestu liste europskih zemalja prema konzumaciji alkohola i cigareta, daleko iznad europskog prosjeka, cijene tih proizvoda među nižima su, iznijela je dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

Dva ministra, dvije politike

O zdravlju mladih govorilo se u svjetlu cjenovne politike za alkohol i duhanske proizvode, a podloga za razmjenu mišljenja nacrt je prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji predviđa nove poreze na alkoholne i duhanske proizvode. Nacrt o kojem rasprava tek predstoji predviđa da 50% od maloprodajne cijene svakog pakiranja duhanskog i srodnog proizvoda te jakih alkoholnih pića bude doznačen HZZO-u, uz postojećih 32% od trošarina.

Prijedlogu drastičnog poskupljenja cigareta i alkohola već se ranije usprotivio ministar financija Zdravko Marić, međutim, prijedlog iz resora Milana Kujundžića i dalje predviđa 50-postotno poskupljenje, a jučer su to potvrdili i članovi radne skupine koja je nacrt novog zakona i pripremala.

– Ministar Marić mene jako dobro razumije kad kažem da je sa zdravstvenog aspekta jako važno učiniti sve za prevenciju odnosno da nam djeca ne počnu pušiti i piti alkohol, a ja njega razumijem jer se boji ugroziti industriju i tvrdi da ćemo izgubiti novac. Međutim, ostajem pri stavu da cigarete trebaju poskupjeti između 50 i 350 posto. O tome nacija treba raspravljati, a ne dva ministra. Konačan prijedlog usuglasit ćemo do kraja prosinca na Vladinoj sjednici – kazao nam je jučer ministar Milan Kujundžić.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!