Ekos Pekarnica kupila pogon Pekare Cvek i preuzela 50 radnika

– Najvažnije je da ljudi nisu izbačeni na ulicu. Nitko nije dobio otkaz, svi su nastavili raditi za novog vlasnika – kaže Mladen Cvek, vlasnik Pekare Cvek, koji je proizvodni pogon u Donjem Kraljevcu prodao tvrtki Ekos Pekarnica. Ta je varaždinska tvrtka preuzela svih 50 zaposlenika koji mjesecima nisu primili plaće.

Suočen s pritiskon sindikata koji je u ime očajnih radnika prijetio pokretanjem stečaja, Cvek je rješenje pronašao u prodaji pogona za proizvodnji slastica u Donjem Kraljevcu. Ponudio ga je kupcima, pa tko da više, a najviše je ponudila tvrtka Ekos Pekarnica, u sastavu Ekos holdinga, jedne je vodećih kompanija u proizvodnji i prodaji hrane u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

– Ogromne štete napravila nam je siva ekonomija. U proizvodni pogon uložili smo velik novac, podigli kratkoročni kredit, radili prema zakonskim propisima, a s druge strane kolači za svadbe i druga slavlja pekli su se na crno u kućnim radinostima. Na crno se u Međimurskoj županiji tako okrene više od dva milijuna kuna. Siva ekonomija problem je i u drugim djelatnostima, ne samo u slastičarstvu – kaže M. Cvek.

Dodaje da su se dugovi počeli gomilati kad su trgovački lanci počeli vraćati neprodane kolače. U Pekari Cvek ostalo je još pedesetak radnika kojima su u međuvremenu isplaćene plaće. No, ni u pekarskom i prodajnom dijelu poslovanja, koji im je preostao, ne cvatu ruže. I tu kao problem vidi nelojalnu konkurenciju.

– Neki koji su se preko noći mislili obogatiti pekarskim poslom počeli su nuditi dampinške cijene. Država ni tu nije napravila reda – kaže M. Cvek.

Josip Vidović iz Sindikata neindustrijskih radnika i privatnih namještnika kaže da posljednjih tjedana nisu zaprimili pritužbe radnika Pekare Cvek, pa nisu poduzimali daljnje sindikalne akcije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije