Ponavljaju natječaje jer ne mogu pronaći radnike

Na području Međimurske županije prijavljeno je 7253 nezaposlene osobe, no poslodavci imaju problema s pronalaženjem radnika. Pokazalo je to kratko istraživanje koje smo proveli raspitujući se kod poslodavaca o broju prijava na objavljene oglase. Neki su prisiljeni iz mjeseca u mjesec produljivati oglase jer ne mogu popuniti prazna radna mjesta.

− Tvrdim da polovica prijavljenih na burzi uopće nema volju raditi. Nevjerojatno je da imamo toliko nezaposlenih, a mučimo se − pronaći deset ili 20 radnika kaže Manuel Baksa iz tvrtke Baksa gradnja iz Gardinovca. U srijedu je istekao posljednji natječaj za deset montera suhe gradnje za rad u Njemačkoj, koji će morati ponoviti.

− Jedni smo od rijetkih koji plaćaju po satu i radnicima se pruža prilika za dobru zaradu. No, teško je naći dobrog radnika, a još teže dobrog čovjeka koji nakon par mjeseci neće filozofirati i žaliti se. Ako nekoga, na primjer, platiš 2000 eura, valjda ga imaš pravo pitati što je sve napravio − dodaje.

Od 7253 nezaposlena 22 posto ima završenu samo osnovnu školu, a više od tisuću građana nije završilo ni obveznu osnovnu školu. Probleme sa zapošljavanjem imaju i u kafiću u Svetom Urbanu. Kažu da traže konobaricu, no javljaju im se samo muškarci.

− U selu ima mnogo nezaposlenih cura, no kad ih molimo da dođu raditi, vele da ne bi konobarile. Radije doma sjede. Morali smo kontaktirati studentski servis kako bi došli do nekoga tko želi raditi − kažu u kafiću.

Mlin Julia iz Kotoribe ima problema s pronalaženjem inženjera elektrotehnike koji bi radio na održavanju mlinskog postrojenja. Na prvi natječaj stigle su četiri zamolbe, no samo dvije tražene struke.

Kad su nazvali jednog od kandidata, ispostavilo se da je u međuvremenu nastavio školovanje, a drugi važe između par ponuda. Slab odaziv na natječaje imaju i frizerski obrti, farme muznih krava, pekare…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije