Financijska tržišta: Rezultati poslovanja lošiji, indeks CROBEX u padu

Proteklog je tjedna na Zagrebačkoj burzi ostvaren redovan dionički promet od 46,40 milijuna kuna. Indeks CROBEX zabilježio je tjedni pad od 1,83% i tjedan je završio na razini od 1.744,18 boda, dok je indeks CROBEX10 zabilježio pad od 2,44% i tjedan je završio na razini od 975,37 bodova.

Protekli tjedan bio je tjedan objave kvartalnih rezultata na Zagrebačkoj burzi. Kao što smo već i izvjestili u globalu su rezultati poslovanja kompanija koje kotiraju na burzi bili nešto lošiji od istog perioda prethodne godine. Od onih najinteresantnijih, Hrvatske telekomunikacije d.d. (HT-R-A) kvartal su završile sa dobiti od 1,39 milijardi kuna, te je ista manja u odnosu na prošlu godinu za 6,4%. INA d.d. (INA-R-A) je ostvarila neto dobit od 940 milijuna kuna, što je manje za 54% u odnosu na neto dobit iz prošle godine.

Od tvrtki koje su objavile nešto bolje poslovne rezultate treba svakako istaknuti Končar elektroindustriju d.d. (KOEI-R-A) koja je u prvih devet mjeseci ostvarila prihode u iznosu od 1,83 milijarde kuna uz neto dobit u iznosu 108,41 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine dobit je rasla za 7,4%. Također je odličan rezultat imala tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d. (ERNT-R-A), koja je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 92,96 milijuna kuna, što je rast prema istom razdoblju lani od čak 269%. Zahvaljujući rastu prihoda na ruskom tržištu, prihodi od prodaje su dosegnuli 1,56 milijardi kuna i povećani su 87% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Račun Dalekovoda u blokadi

Od značajnijih događanja proteklog tjedna svakako treba spomenuti obavijest Društva Dalekovod d.d. (DLKV-R-A) da im je poslovni račun s danom 29.10.2012. u blokadi, te da Uprava Društva poduzima sve neophodne mjere u svrhu što bržeg otklanjanja uzroka predmetne blokade.

Najveći rast među trgovanijim dionicama, protekli je tjedan zabilježila dionica INGRA d.d. (INGR-R-A) koja je porasla za 2,86%.

Najveći pad proteklog tjedna zabilježio je Turbo DAX SHORT certfikat koji je na tjednoj razini izgubio na vrijednosti 9,45% uz volumen trgovanja od 1,54 milijuna kuna. Radi se o certifikatu vezanom na kretanje vrijednosti indeksa DAX njemačke burze.

Ukoliko niste sigurni što napraviti sa postojećim dionicama koje imate u vlasništvu ili pak razmišljate o mogućem ulaganju u vrijednosne papire, slobodno nam se bez obaveze obratite na naše brojeve telefona. Garantiramo Vam profesionalnu uslugu uz najniže provizije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije