Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
Domaći dionički indeksi u 14 dana porasli za 8%

Domaći dionički indeksi u 14 dana porasli za 8%

Početak trgovanja na Zagrebačkoj burzi u prva dva tjedna ove godine obilježio je snažan rast oba dionička indeksa. Tako je indeks CROBEX trgovinski dan 14.01.2013. završio na vrijednosti 1.876,98 što predstavlja rast od početka godina od 7,85%, dok je indeks CROBEX10 u istom razdoblju porastao za 8,25%. Također iz dana u dan rastu i volumeni trgovanja što bi konačno mogao biti nagovještaj povratka investitora na Zagrebačku burzu.


Dionica Atlantic grupe porasla 20%

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Većina dionica od početka godine zabilježila je dvoznamenkasti rast vrijednosti. Tako su recimo dionice Ingre d.d. (INGR-R-A) porasle za 37,06%, dionice Jadroplova d.d. (JDPL-R-A) za 23,18%, dionice Atlantic grupe d.d. (ATGR-R-A) za 20,34%. Doduše, bilo je dionica koje su zabilježile i pad u tom razdoblju, pa u svakom slučaju preporučamo ukoliko se odlučite za investiranje na tržište kapitala, isto obavite uz prethodno savjetovanje sa Vašim investicijskim savjetnikom.

Val privatizacije tvrtki iz državnog portfelja

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje držanom imovinom gosp. Pejnović, u svojem nedavnom intervjuu časopisu Lider, najavio je da se tijekom 2013. planira provesti privatizacija Croatia osiguranja, HPB-a, Petrokemije, RIZa, te dijela turističkog portfelja koji se još uvijek nalazi u vlasništvu države (HTP Korčula, Hoteli Podgora, Hoteli Makarska, HTP Orebić…).

Pad kamata na štednju čini burzu sve interesantnijom

Ovaj rast cijena dionica kakav se ne pamti zadnjih godina jednim je dijelom potaknut činjenicom da je domaće tržište kapitala trenutno prilično podcijenjeno u odnosu na vanjska tržišta kapitala. Sa druge strane, pad kamata na štednju u bankama, taj oblik plasmana financijskih sredstava čini sve neatraktivnijim, pa će se sasvim sigurno, investitori polako okretati imovini koja trenutno obećava više stope prinosa. Jedan od ključnih stvari je također i skori ulazak Hrvatske u EU, a samim time će naše tržište kapitala postati interesantnije stranim ulagačima.

Ukoliko niste sigurni što napraviti sa postojećim dionicama koje imate u vlasništvu ili pak razmišljate o mogućem ulaganju u vrijednosne papire, slobodno nam se bez obaveze obratite na naše brojeve telefona. Garantiramo Vam profesionalnu uslugu uz najniže provizije.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!