Najveći izvoznici, a isplaćuju najmanje plaće u državi

– Posljednjih godinu dana povećao sam broj zaposlenih. Uz mene i sina Borisa, sad s nama radi još jedan radnik, što znači da je situacija na nas obrtnike povoljnija nego godinu prije. Samo treba znati što proizvoditi i kome to prodati – kaže Branko Dobranić (59), kovinotokar iz Murskog Središća.

Obrtnik je već tridesetak godina, a specijalizirao se za izradu metalnih dijelova. Radi kao kooperant domaćih tvrtki koje izvoze, uglavnom u Njemačku i Švicarsku. S naplatom obavljenog posla sve je manje problema.

– Uvodi se red. Oni koji nisu plaćali i nisu dobro poslovali, samo su gomilali dugove. Takvi su sad pozatvarali obrte i tvrtke. Ostaju zdravi koju znaju raditi, a ne oni kojima je cilj obogatiti se na brzinu – kaže. Izlaz je u investiranju u nove proizvode i tehnologiju, a ne u visoke plaće i raskošne vozne parkove.

Branko je, kaže, optimist, no velik broj njegovih kolega obrtnika i poduzetnika muči se kako preživjeti još jednu tešku godinu. A kakva je bila prošla za gospodarstvenike u četiri sjeverozapadne županije? Prema podacima koje je prikupio Upravni odjel za gospodarske djelatnosti Međimurske županije, uz pomoć Državnog zavoda za statistiku, HZZ, dviju komora i Fine, izvoz je pao u sve četiri županije, najviše u Koprivničko-križevačkoj, za čak osam posto, a u ostalima pet posto.

Sve četiri ostvarile su pozitivan vanjskotrgovinski saldo i povećanje pokrivenosti uvoza izvozom, a sve osim Krapinsko-zagorske na kraju godine zabilježile su neto dobit. Najviši BDP, koji je na državnoj razini 10.057 eura, ima Varaždinska s 8209 eura, slijedi Koprivničko-križevačka s 8086, Međimurska sa 7885, a posljednja je sa 6085 eura Krapinsko-zagorska, koja ima i najvišu stopa registrirane nezaposlenosti, gotovo 20 posto! U Varaždinskoj je stopa 14,6 posto, Međimurskoj 16,4, a u Koprivničko-križevačkoj 18,7.

Najniža prosječna neto plaća isplaćivana je u Varaždinskoj županiji, 3719 kuna, slijedi Međimurska sa 3760, pa Krapinsko-zagorska s 3999 kuna, a najviše plaće su u Koprivničko-križevačkoj, 4389 kuna. Najlošije su poslovali poduzetnici iz Krapinsko-zagorske županije, navodi se u zaključku izvješća, no uspjeli su u odnosu na prethodnu godinu smanjiti gubitak za 87 posto.

Najbolje pak je išlo međimurskim poduzetnicima, koji su neto dobit povećali za 13,7 posto, a oni u Varaždinskoj za 13 posto. Ako se gleda čisti neto profit u odnosu na uloženu imovinu, najuspjepšniji su također Međimurci, s profitnom stopom od 2,64.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije