FOTO: Utabanim putevima Urbanovog 2014.

Petak, 23. svibnja rezervirali smo za putovanje vinskom cestom Međimurja i posjetili pet vrhunskih međimurskih vinarija koje su nas, svaka na svoj način oduševile – što srdačnošću domaćina, kvalitetom vina, degustacijom međimurskih jela, te vrhunskom organizacijom.

Dani otvorenih podruma povodom manifestacije Urbanovo 2014. prava su prilika za upoznavanje kulture pijenja kvalitetnih vina u Međimurju.

Vinarije Agromeđimurje, Horvat, Štampar, Tomšić i Turk pokazale su se kao izvrsni domaćini – i u jelu i u piću.

Vinarija Agromeđimurje

Prva stanica bila je vinarija Agromeđimurje – smještena u Štrigovi. Agromeđimurje posjeduje najveću vinsku arhivu u Međimurju (treću po veličini u Hrvatskoj) s oko 25 tisuća boca, najveću drvenu bačvu od 13.790 litara, te najveći inox tank od 240.000 litara.

Ponose se zlatnom medaljom Pušipela. Podrumom i vinarijom poveli su nas Irena Vrtarić (glavni enolog), Marina Krnjak (enolog), Ivana Kerovec (komercijalistica), Saša Novaković (predsjednik), Mihael Frančić (voditelj prodaje) i Adrian Horvat (upravitelj podruma).


Iako smo bili u ugodnom društvu, put smo morali nastavili prema vinariji Horvat.

Vinarija Horvat

Vinarija Horvat smještena je u Svetom Urbanu. Tamo smo nastavili druženje s domaćinom, g. Horvatom koji se proizvodnjom vina bavi od 2000. godine.

Proizvodi šest sorti vina i jednu miješanu sortu pod nazivom “Horvatov izbor”. Najpopularnije vino ističe kao “Bijeli pinot”.


“Urbanovo podržavamo od samih početaka te je sama manifestacije svake godine sve bolja, čime smo jako zadovoljni.”, kazao je g. Horvat. Uz nekoliko autohtonih kolača i degustaciju “Horvatovog izbora”, krenuli smo u vinariju Štampar.

Vinarija Štampar

Kao izvrstan domaćin pokazao se i g. David Štampar koji nas je poveo podrumima vinarije Štampar koja se nalazi u Svetom Urbanu.

“Sudjelujemo u Urbanovom od početka, kao i u razvoju vinske ceste i agroturizma. Ponosni smo što taj razvoj podržava i Međimurska županija te Turistička zajednica Međimurja.”, rekao nam je g. Štampar.

Ističu autohtono međimursko vino Pušipel kao dokaz da se može proizvesti kvalitetno i prepoznatljivo vino, tj. brend koji će se u dogledno vrijeme udomaćiti i van Međimurja.

Uz kvalitetna vina i bograč te tamburaše, oprostili smo se sa domaćinima i krenuli put Vinarije Tomšić.

Vinarija Tomšić

Vinarija Tomšić sastavni je i početni dio vinske ceste s južne strane na samom ulazu u Železnu Goru.

G. Tomšić, uvijek susretljiv i spreman na razgovor, ističe kao svoje najpopularnije sorte vina – Zeleni silvanac te Žuti muškat. Ove godine prvi puta su proizveli pjenušava vina i to sorte Rosé i Pušipel.

Kaže kako je zadovoljan organizacijom Urbanovog koje je iz godine u godinu sve popularnije i posjećenije. Nakon ugodnog gostoprimstva put nas je poveo u vinariju Turk.

Obiteljsko gospodarstvo Turk

U obiteljskom gospodarstvu Turk dočekao nas je mladi g. Turk koji nas je poveo svojim seljačkim domaćinstvom (jedno od rijetkih takve vrste) koje se nalazi u Vučetincu.

Istaknuo je svoja nagrađivana vina – Suvignon (zlatna medalja 2012. godine), Sivi pinot, Chardonnay i Žuti muškat. Ponosan je na činjenicu da su već 2000. godine krenuli s iznajmljivanjem soba za noćenje.

Velika zabava za sve uzvanike potrajala je dugo u noć, a mi smo se nakon degustacije vina, zadovoljni viđenim i kušanim, vratili kući.

Dani otvorenih podruma Urbanovog traju i u subotu, 24. svibnja 2014., a detaljte pogledajte klikom ovdje. Sve fotografije možete pogledati ispod ovog članka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije