U Šenkovcu održana radionica o zapošljavanju u EU

U vijećnici Općine Šenkovec, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, održana je radionica na temu “Nezaposlenost i mogućnosti zapošljavanja u EU”. Radionici koju je predvodila Zrinka Benčić, studentica Ekonomskog fakulteta u Rijeci, očekivano, odazvalo se najviše mladih visokoobrazovanih koji  zbog trenutne situacije u zemlji, tek čekaju  svoju priliku za prvi pravi posao.

– Aktualne statistike nisu obećavajuće. Naime, četvero od deset mladih do 24 godine u Hrvatskoj je bez posla, a u EU je taj prosjek dvoje. Na Burzi rada prijavljeno je oko 56 tisuća nezaposlenih bez dana radnog iskustva, a brzina (ne)zapošljavanja vratila se na razinu iz 2000. godine, kada se tek svaki četvrti prijavljeni na burzu uspijevao zaposliti u razdoblju od šest mjeseci, istaknula je Zrinka.

Ona je,  između ostalog,  pojasnila kako tražiti posao u EU putem Europske mreže za zapošljavanje (EURES) te kako stečene vještine i kvalifikacije predstaviti  na način koji će svima u EU biti jasan i razumljiv, koristeći Europass.

– Europass se sastoji od 5 dokumenata: Europass životopisa gdje kandidati navode što znaju i mogu raditi, Europass jezične putovnice gdje kandidati ocjenjuju svoje jezične vještine u govoru, pismu i razumijevanju.

Nadalje, Europass dodatka svjedodžbi, Europass dodatka diplomi i Europass mobilnosti, koje  izdaju i ispunjavaju ovlaštene organizacije, opisujući  formalnu svjedodžbu/diplomu prema rezultatima učenja te bilježeći vještine stečene kroz razdoblje mobilnosti i vezano iskustvo, pojasnila je Benčić. 

Na kraju predavanja većina prisutnih potvrdila je da su spremni “spakirati kofere” i  odseliti u neku od zemalja EU ukoliko bi im se ponudio dobro plaćen posao, a kada bi mogli birati zemlju, bila bi to jedna od  šest najbogatijih država u kojima, kako je rekla Zrinka, minimalne plaće iznose cca 1.150 eura.

Istaknimo samo primjer Hrvatske, Bugarske i Luksemburga.  Kako navodi  Eurostat u  Hrvatskoj prosječna minimalna  plaća iznosi 2 814 kuna (cca 375 eura), u Bugarskoj 112 eura, dok je u Luksemburgu taj iznos znatno veći- 1.610 eura.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije